Newsroom

Newsroom

Νέα επίθεση Άγκυρας: Κατηγορεί την Αθήνα ότι δίνει άσυλο σε 10.000 Γκιουλενιστές

«Μπορεί να υπάρξει έκρηξη με την παραμικρή σπίθα» απειλούν Τούρκοι αξιωματούχοι.

5a61e34d1dc52464508b45e4

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ότι η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 10.000 μέλη της οργάνωσης του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που οι τουρκικές αρχές ονομάζουν FETÖ. Μάλιστα ο ανώτερος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα αυτό έχουν φτάσει σε σημείο με κίνδυνο να «εκραγούν με μια μικρή σπίθα».

Ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι η Αθήνα θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο για πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις» που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, αναφέροντας μεταξύ άλλων όπως το DHKP-C, το PKK και τη FETÖ.

Όπως είπε, η Αθήνα «σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει για να βλάψουν την Τουρκία μια μέρα παρέχοντάς τους χώρο μόνο και μόνο επειδή είναι εχθροί των Τούρκων», θέση που πάντως έχει εκφράσει και ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Αλλά είπε ότι «οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα για να προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία θα χτυπήσουν την ίδια την Ελλάδα μια μέρα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η Άγκυρα «δεν ανησυχεί για την Ελλάδα» σε θέματα όπως οι εξοπλισμοί ή οι υπερπτήσεις.

Και άφησε σοβαρές αιχμές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι από την εποχή των Ατατούρκ και Βενιζέλου, που υπήρξε «εξαιρετική» για τις σχέσεις των δύο χωρών, ή την εποχή που οι δύο χώρες είχαν υπουργούς τους Ισμαΐλ Τζεμ και Γιώργο Παπανδρέου, πλέον έχουμε «επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις».

Επανέλαβε την καταγγελία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στη συνάντησή τους τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ενέτεινε το λόμπινγκ κατά της Τουρκίας και τις προκλήσεις στο Αιγαίο. «Μπορεί να υπάρξει έκρηξη με την παραμικρή σπίθα», πρόσθεσε.