Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία

Μία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στην Προύσα της βορειοδυτικής Τουρκίας, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

5721233f1dc5246c1f8b4c7b

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Προύσας, ένα άτομο σκοτώθηκε και ακόμη επτά τραυματίστηκαν στην έκρηξη κοντά στο ιστορικό μεγάλο τέμενος Ουλού Τζαμί, ένα από τα σύμβολα της πόλης. Ένας ανταποκριτής του Doğan, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk, είπε ότι είδε ένα πτώμα και 10 τραυματίες.

Η έκρηξη προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικών από γυναίκα καμικάζι, όπως ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη. Το ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk μετέδωσε ότι η επίθεση προκάλεσε πανικό στην περιοχή γύρω από το τέμενος, όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες και η βομβίστρια αυτοκτονίας ήταν 25 ετών.

Η Προύσα είναι η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό 2,7 εκατομμύρια κατοίκους. Φιλοξενεί πολλά μνημεία της οθωμανικής περιόδου, καθώς ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον 14ο αιώνα.

Η Τουρκία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των αλλεπάλληλων επιθέσεων που αποδίδονται είτε στους Κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είτε στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν περίπου 60 άνθρωποι στην Άγκυρα. Την ευθύνη ανέλαβαν τότε τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που έχει αποσχισθεί από το PKK.

Σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας, στα μέσα Μαρτίου, σκοτώθηκαν τέσσερις ξένοι τουρίστες στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Η επίθεση αυτή αποδίδεται από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Στις 10 Οκτωβρίου 2015 δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας φιλοκουρδικής διαδήλωσης στην Άγκυρα, σκοτώνοντας 103 ανθρώπους.