Νέα δημοσκόπηση: Μόλις στο 4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – 62% θεωρεί πως πάμε «σε λάθος κατεύθυνση»

Η ακρίβεια ξανά στο προσκήνιο σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Στο 4% φαίνεται πως παγιώνεται προς ώρας η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα και με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για το TVXS.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει, ως συνέπεια της τραγωδίας των Τεμπών, σημαντικά ποσοστά χωρίς, ωστόσο, να έχει απωλέσει (δημοσκοπικά πάντα), την πρώτη θέση. Όμως η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος και από την άποψη αυτή, τίποτα δεν αποκλείεται. Εκείνο που φαίνεται να απομακρύνεται αρκετά είναι η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας, μετά από τις πρώτες κάλπες, εκτός από το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ που όμως απορρίπτουν, άνευ συζήτησης, και τα δυο κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη για την πρωτιά: Στο 3,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Από τα αξοσημείωτα στοιχεία της πολύ ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης: το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ελλάδα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ σε ο,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό που δηλώνει αναποφάσιστο αγγίζει το 10%.

Σε ο,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν οτι το μεγαλύτερο είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ η πανδημία φαίνεται πως δεν τους απασχολεί καθόλου, καθώς μόλις το 1% απάντησε θετικά στην σχετική ερώτηση.

Oι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τελευταία θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από το ερώτημα “ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί” διάφορα προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί της ΝΔ. Καλύτερα αποτελέσματα δίνει η εκδοχή “κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Μέσω των απαντήσεών τους οι ερωτηθέντες εκφράζουν  την ανησυχία τους για την πορεία της Ελλάδας γενικά, καθώς το 62% απάντησε πως η χώρα κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση έναντι 33% που απάντησε ότι κινείται προς τη σωστή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

Στην ερώτηση «Ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν, σε ποσοστό 55% οτι είναι η ακρίβεια ενώ ένα ποσοστό 29% απάντησε ότι είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Ακολουθούν η υγεία, η ανεργία και η διαφθορά.

Ακολουθούν η υγεία, η ανεργία και η διαφθορά με ποσοστά 25%, 22% και 20% αντίστοιχα.

Οι πολίτες σε ποσοστό 18% θεωρούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας την οικονομική ανάπτυξη ενώ σε ποσοστό 16% θεωρούν την παιδεία και την εγκληματικότητα.

Ακολουθούν η οργάνωση του κράτους (10%), η εξωτερική πολιτική (8%), οι υπολοπές, το προσφυγικό και η καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (7%), το φορολογικό σύστημα, η λειτουργία του Δημοσίου και η κοινωνική πολιτική (6%), οι συγκοινωνίες (5%), και το δημόσιο έλλειμμα (4%).

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι δεν απασχολεί και πολύ τους ψηφοφόρους η ρύπανση του περιβάλλοντος (το 2% απάντησε θετικά), ούτε η πανδημία, η οποία μόνο για το 1% των ερωτηθέντων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Χαμηλή ικανοποίηση από κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Palmos Analysis οι πολίτες σε ποσοστό 44% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης ενώ το 26% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το 22% αρκετά ικανοποιημένο. Πολύ ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 8%.

Σε ο, τι αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά, το 52% απαντά οτι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, το 28% λίγο ικανοποιημένο, το 13%  αρκετά ικανοποιημένο και το 6% πολύ ικανοποιημένο.

Αξιολόγηση πολιτικών αρχηγών

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτακης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό θετικής / μάλλον θετικής γνώμης 28% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 20%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 12% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 8%.

Το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει οτι έχει αρνητική /μάλλον αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο 58%.

Το ποσοστό για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα αγγίζει το 45%, ίδιο ποσοστό με τον Αλέξη Τσίπρα (58%) έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 66%.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά των πρώτων δύο κομμάτων μειώνεται στο 4%. Στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με  9%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, το ΜέΡΑ  25 και η Ελληνική Λύση. Και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 4%.

Το κριτήριο ψήφου

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψηφίσουν οι ερωτηθέντες είναι κυρίως η «ιδεολογία και η σταθερή πολιτική τοποθέτηση». Αυτό απάντησε το 24% ενώ το 22% απάντησε πως το κριτήριό του είναι η διαχείριση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και για το 18% το κριτήριο είναι τα οικονομικά του νοικοκυριού του.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κάθε έναν» απο διάφορους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Εξωτερική Πολιτική κλπ.

Στον τομέα της «καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς» το 33%, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή,  απάντησε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» .

Αναφορικά με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών η ΝΔ κερδίζει έδαφος, καθώς το 38% θεωρεί οτι μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα.

Ακολουθούν αύριο πολύ ενδιαφέροντα αποτέλεσματα για τις συμμαχίες μετά τις εκλογές και τη στάση που πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ.

Oι Ρώσοι λένε ότι απέκρουσαν «ευρείας κλίμακας» ουκρανική επίθεση – Σιωπή από το Κίεβο

AP - Ουκρανια ρωσικος στρατος

Oι Ρώσοι λένε ότι απέκρουσαν «ευρείας κλίμακας» ουκρανική επίθεση – Σιωπή από το Κίεβο

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 250 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ κατέστρεψαν 16 τανκς…