Στο 4% φαίνεται πως παγιώνεται προς ώρας η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα και με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για το TVXS.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει, ως συνέπεια της τραγωδίας των Τεμπών, σημαντικά ποσοστά χωρίς, ωστόσο, να έχει απωλέσει (δημοσκοπικά πάντα), την πρώτη θέση. Όμως η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος και από την άποψη αυτή, τίποτα δεν αποκλείεται. Εκείνο που φαίνεται να απομακρύνεται αρκετά είναι η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας, μετά από τις πρώτες κάλπες, εκτός από το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ που όμως απορρίπτουν, άνευ συζήτησης, και τα δυο κόμματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη για την πρωτιά: Στο 3,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Από τα αξοσημείωτα στοιχεία της πολύ ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης: το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ελλάδα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ σε ο,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό που δηλώνει αναποφάσιστο αγγίζει το 10%.
Σε ο,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν οτι το μεγαλύτερο είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ η πανδημία φαίνεται πως δεν τους απασχολεί καθόλου, καθώς μόλις το 1% απάντησε θετικά στην σχετική ερώτηση.
Oι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τελευταία θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από το ερώτημα “ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί” διάφορα προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί της ΝΔ. Καλύτερα αποτελέσματα δίνει η εκδοχή “κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης
Μέσω των απαντήσεών τους οι ερωτηθέντες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της Ελλάδας γενικά, καθώς το 62% απάντησε πως η χώρα κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση έναντι 33% που απάντησε ότι κινείται προς τη σωστή.
Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας
Στην ερώτηση «Ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν, σε ποσοστό 55% οτι είναι η ακρίβεια ενώ ένα ποσοστό 29% απάντησε ότι είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Ακολουθούν η υγεία, η ανεργία και η διαφθορά.
Ακολουθούν η υγεία, η ανεργία και η διαφθορά με ποσοστά 25%, 22% και 20% αντίστοιχα.
Οι πολίτες σε ποσοστό 18% θεωρούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας την οικονομική ανάπτυξη ενώ σε ποσοστό 16% θεωρούν την παιδεία και την εγκληματικότητα.
Ακολουθούν η οργάνωση του κράτους (10%), η εξωτερική πολιτική (8%), οι υπολοπές, το προσφυγικό και η καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (7%), το φορολογικό σύστημα, η λειτουργία του Δημοσίου και η κοινωνική πολιτική (6%), οι συγκοινωνίες (5%), και το δημόσιο έλλειμμα (4%).
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι δεν απασχολεί και πολύ τους ψηφοφόρους η ρύπανση του περιβάλλοντος (το 2% απάντησε θετικά), ούτε η πανδημία, η οποία μόνο για το 1% των ερωτηθέντων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Χαμηλή ικανοποίηση από κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Palmos Analysis οι πολίτες σε ποσοστό 44% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης ενώ το 26% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το 22% αρκετά ικανοποιημένο. Πολύ ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 8%.
Σε ο, τι αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά, το 52% απαντά οτι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, το 28% λίγο ικανοποιημένο, το 13% αρκετά ικανοποιημένο και το 6% πολύ ικανοποιημένο.
Αξιολόγηση πολιτικών αρχηγών
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτακης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό θετικής / μάλλον θετικής γνώμης 28% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 20%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 12% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 8%.
Το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει οτι έχει αρνητική /μάλλον αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο 58%.
Το ποσοστό για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα αγγίζει το 45%, ίδιο ποσοστό με τον Αλέξη Τσίπρα (58%) έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 66%.
Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά των πρώτων δύο κομμάτων μειώνεται στο 4%. Στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση. Και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 4%.
Το κριτήριο ψήφου
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψηφίσουν οι ερωτηθέντες είναι κυρίως η «ιδεολογία και η σταθερή πολιτική τοποθέτηση». Αυτό απάντησε το 24% ενώ το 22% απάντησε πως το κριτήριό του είναι η διαχείριση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και για το 18% το κριτήριο είναι τα οικονομικά του νοικοκυριού του.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κάθε έναν» απο διάφορους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Εξωτερική Πολιτική κλπ.
Στον τομέα της «καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς» το 33%, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή, απάντησε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» .
Αναφορικά με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών η ΝΔ κερδίζει έδαφος, καθώς το 38% θεωρεί οτι μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα.
Ακολουθούν αύριο πολύ ενδιαφέροντα αποτέλεσματα για τις συμμαχίες μετά τις εκλογές και τη στάση που πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ.