Νέα δημοσκόπηση «καίει» την κυβέρνηση: Κάτω από το 30% η ΝΔ – Εκπλήξεις στο ερώτημα για συγκυβέρνηση

Η ακρίβεια και η οικονομική κρίση φαίνεται πως θα κρίνουν τον νικητή των εθνικών εκλογών

5450588

Ευρήματα υψηλής πολιτικής σημασίας φέρνει στο φως νέα δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποτρέψει την εκλογική της φθορά, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμα να καρπωθεί αυτές τις απώλειες. Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει αισθητά και διαμορφώνεται στο 6,4%.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της ΝΔ κινείται στο 28,6% (ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση από16 – 18 Μαΐου 2022 ήταν στο 29,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανεβαίνει από 21,7% της προηγούμενης έρευνας του Μαΐου στο 22,2%. Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που από το 11,8% πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%. Το κόμμα «Έλληνες – εθνικό κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη είναι στο 2%.

dimoskopisi mrb 1

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όμως είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Καθώς τα δύο σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας είτε με βασικό κορμό τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, «κοντράρονται» στα ίσια.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προκύπτει ότι το 25,8% κλείνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα εξίσου υψηλό ποσοστό 24,2% που θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος από την δημοσκόπηση της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς της κάλπες είναι στρωμένος με την… ακρίβεια.

Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών είναι μακράν το πρώτο θέμα. Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,1%. Πρακτικά το 65,8% το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…