Νέα διάσωση μεταναστών στην Γαύδο – Ανάμεσα τους και πέντε ανήλικοι

Κατά δήλωση των επιβαινόντων, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες την 18-01-2024 από ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.000 μέχρι 3.200 δολάρια, με σκοπό τη μεταφορά τους στην Γαύδο.

metanastes

Στη διάσωση 42 μεταναστών που ήταν σε λέμβο προχώρησαν το απόγευμα οι λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Χανίων, Ρεθύμνου, Παλαιοχώρας και Αγίας Γαλήνης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Δεσμεύτηκε το Φ/Γ πλοίο «MAERSK BROWNSVILLE» σημαίας Δανίας, το οποίο εντόπισε τη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 13,7 ν.μ. νοτιοανατολικά ν. Γαύδου και περισυνέλεξε συνολικά σαράντα δύο άτομα (37 άντρες και 5 ανήλικους) τους οποίους αποβίβασε με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 31χρονος και ένας 26χρονος εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές του σκάφους, για παράβαση του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Διευκόλυνση), του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα), σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. (Συναυτουργία) του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο) και του άρθρου 187 παρ. 2 του Π.Κ. (Σύσταση συμμορίας).