Nέα διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη

Νέα διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη οργανώνεται την Πέμπτη 30 Ιούνη στην Αθήνα.

μιχαηλιδης

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7μμ από τα Προπύλαια. Την Πέμπτη ο Γιάννης Μιχαηλίδης συμπληρώνει 39 μέρες απεργίας πείνας. Ηδη νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται.

Με επιστολή της στο Documento, η σύντροφος του Γιάννη Μιχαηλίδη, Δήμητρα Βαλαβάνη, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του εδώ και 39 ημέρες απεργού πείνας. «Ο σύντροφος μου, με μόνο όπλο την απεργία πείνας και το ίδιο του το σώμα, με μοναδικό στόχο την ελευθερία, παλεύει ενάντια στις δικαστικές αυθαιρεσίες και τις μεθοδεύσεις της κρατικής δικαιοσύνης. Εδώ και 6 μήνες πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση του αφού έχει εκτίσει όλες τις ποινές που του έχουν επιβληθεί. Παρόλα αυτά βρίσκεται σε ένα καθεστώς προληπτικής κράτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά από σχεδόν ένα μήνα απεργίας πείνας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος, έχει φτάσει τα 57.5 κιλά (σ.σ. από 73) και έχει χάσει περισσότερο από το 21% του σωματικού του βάρους με αποτέλεσμα η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξετάσεις του Γ. Μιχαηλίδη, τα όργανά του – ειδικά η καρδιά – να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το συκώτι να παρουσιάζει σοβαρές πιθανότητες για μόνιμη βλάβη, ενώ παράλληλα υπάρχει ο φόβος μιας ενδεχόμενης εσωτερικής αιμορραγίας.

Υπενθυμίζεται πως, και οι δύο αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου της Άμφισσας ήταν απορριπτικές ως προς το αίτημά του για υφ’όρον απόλυση, παρά το γεγονός ότι ο κρατούμενος πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (σ.σ. έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση). Ο συνήγορος του, Γιώργος Κακαρνιάς, άσκησε άμεσα έφεση κατά του τελευταίου βουλεύματος και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί της εφέσεως.