Newsroom

Newsroom

Νέα αυστηρή προειδοποίηση από Μέρκελ και Σαρκοζί

Τελεσίγραφο προς την Ελληνική πλευρά ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και…

Τελεσίγραφο προς την Ελληνική πλευρά ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν Μέρκελ και Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Σε αυστηρό τόνο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι το Ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μια και καλή και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χορηγηθούν νέα δάνεια στη χώρα αν η Ελληνική κυβέρνηση δε λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης αν η Ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα δεν έρθουν σε συμφωνία, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 14ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν τα σχέδια δημοσιονομικής σύγκλισης, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι κι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο γεγονός ότι «η ελληνική συμφωνία είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση»..

Η Μέρκελ ηγείται μιας πολυπρόσωπης αντιπροσωπείας υπουργών, στην οποία περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι υπουργοί έχουν συνομιλίες με τους ομολόγους τους ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν χωριστή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν επίσης οι φόβοι για μια μη συντεταγμένη χρεοκοπία στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πασχίζει να πείσει τους ηγέτες των κομμάτων τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του να δεχτούν τους όρους των δανειστών για το δεύτερο πακέτο «διάσωσης», σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πιέσεις και από Κομισιόν

Εκτός όμως από τις Γαλλογερμανικές πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, έντονες ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν και από την πλευρά της Κομισιόν.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Αμαντέου Αλταφάζ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Ελλάδα έχει υπερβεί τις προθεσμίες που της είχαν τεθεί, ενώ κατά την άποψη της Κομισιόν θα έπρεπε να είχαν τελειώσει οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα.

«Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup», τόνισε και συνέχισε σε αυστηρό τόνο: «Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup».

Ο εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του κατώτερου μισθού, αναφέροντας πως σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει «πολιτικές Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και επεσήμανε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…