Newsroom

Newsroom

Νέα αποκάλυψη χειραγώγησης ψηφοφόρων παγκοσμίως από την Cambridge Analytica

Για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο η Cambridge Analytica μετά από νέα αποκάλυψη για χειραγώγηση ψηφοφόρων παγκοσμίως

AP Facebook Cambridge

Δεκάδες χιλιάδες έγγραφα της Cambridge Analytica αφήνουν έκθετη την εταιρεία για άνευ προηγουμένου χειραγώγηση των ψηφοφόρων σε παγκόσμιο επίπεδο,όπως αναφέρει ο Guardian.

Η Cambridge Analytica βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο μετά από αποκάλυψη ενός ανώνυμου λογαριασμού  στο Twitter.

Ο εν λόγω λογαριασμός, άρχισε να δημοσιεύει τα έγγραφα την Πρωτοχρονιά, δίνοντας στη δημοσιότητα links με υλικό σχετικά με τις εκλογές σε Μαλαισία, Κένυα και Βραζιλία.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων περιλάμβανε αρχεία για το Ιράν, πριν βέβαια την εκτέλεση του ισχυρού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που απολύθηκε πρόσφατα.

Η Μπρίτανι Κάιζερ, πρώην σύμβουλος της Cambridge Analytica, αποφάσισε να προβεί στις σχετικές αποκαλύψεις μετά και τις εκλογές στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Η Κάιζερ άρχισε να δημοσιεύει έγγραφα από email και σκληρούς δίσκους που είχε στην κατοχή της, δίνοντας στη δημοσιότητα links με υλικό σχετικά με τις παραπάνω εκλογές.

Σύμφωνα με τα αρχεία που έρχονται στο φως, φαίνεται ότι η Cambridge Analytica βοήθησε να αναπτυχθεί μια «εξελιγμένη δομή εικονικών εταιρειών που σχεδιάστηκαν για να διοχετεύουν σκοτεινά χρήματα στην πολιτική», όπως ανέφερε η ίδια στον Guardian.  

Το υλικό δείχνει επίσης πως η Cambridge Analytica, μία πλέον ανενεργή εταιρεία πολιτικής συμβουλευτικής και συλλογής δεδομένων, φέρεται να εργαζόταν για πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία το 2017, σε μια περίοδο που βρισκόταν υπό έρευνα για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα πάντα με την Κάιζερ, η Cambridge Analytica είχε πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να τους κατευθύνει σε πολιτικές καμπάνιες, κάτι που, όπως περιγράφει, ήταν μέρος μόνο μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας «επιχείρησης», στην οποία εμπλέκονται κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, πολυεθνικές εταιρίες και προεκλογικές καμπάνιες που στόχο είχαν να χειραγωγήσουν και να επηρεάσουν τους πολίτες.

«Είναι εντελώς σαφές πως τα εκλογικά μας συστήματα είναι απολύτως εκτεθειμένα σε καταχρήσεις. Φοβάμαι πολύ τι θα συμβεί στις αμερικανικές εκλογές αργότερα φέτος και νομίζω πως ένας τρόπος για να προστατευτούμε είναι να αποκαλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες», είπε η Κάιζερ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…