Newsroom

Newsroom

Νέα απεργία των εργαζόμενων στην COSCO

Κατά την πάγια τακτική της, η εργοδοσία της COSCO κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της επικείμενης απεργίας από τα μεσάνυχτα, η εκδίκαση των οποίων αναμένεται αργά το απόγευμα της Δευτέρας στα δικαστήρια του Πειραιά.

278145869 1376817559396423 326019755882431068 n 1

Σε περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα, με στάση εργασίας που ξεκίνησε από σήμερα στις 15.00 και με 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα, προχωρούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, με ομόφωνη απόφαση της σημερινής γενικής τους συνέλευσης, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. 

Ο αναβρασμός στο λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη 13/4 με την άρνηση της εταιρίας -για πολλοστή φορά- να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες, με προσαυξήσεις σε νυχτερινά, σαββατοκύριακα και αργίες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους -πάνω από 700 δουλεύουν ορισμένου χρόνου με 16 μεροκάματα τον μήνα- και για ένταξη στα ΒΑΕ όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Κατά την πάγια τακτική της, η εργοδοσία της COSCO κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της επικείμενης απεργίας από τα μεσάνυχτα, η εκδίκαση των οποίων αναμένεται αργά το απόγευμα στα δικαστήρια του Πειραιά.

Νωρίτερα, εκδικάστηκε προς όφελος της εργοδοσίας η προσφυγή κατά της απεργίας που είχε ανακοινωθεί για τις 20 Απρίλη. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι σε πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία τη Μεγ. Τετάρτη, εφόσον δεν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της εργοδοσίας. Η αίτηση εκδικάστηκε με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, με την απεργία να κρίνεται ως παράνομη και το σωματείο να απειλείται με ποινή 5.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει την απόφαση.

Αναλυτικά το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι,

Λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόταση που κατέθεσε η εργοδοσία και απορρίφθηκε ομόφωνα μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση εκατοντάδων εργαζομένων, στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία του Σωματείου μας το μόνο που έκανε ήταν να φέρει ξανά την ίδια ακριβώς πρόταση με άλλη γραμματοσειρά.

Η πρόταση του Σωματείου μας ήταν και είναι ότι η εργοδοσία πρέπει να δεσμευτεί για τα ελάχιστα, τα οποία ζητάμε ως εργαζόμενοι μετά από 12 χρόνια, επειδή μέσα από τον κόπο μας φέραμε το λιμάνι του Πειραιά να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να διεκδικούμε και να απαιτούμε να πληρωνόμαστε με τις νόμιμες προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία , την Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη εργασία και τις αργίες και αυτά να αποτυπώνονται στη ΣΣΕ.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, εμείς οι εργαζόμενοι που φέραμε το λιμάνι του Πειραιά στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε παραγωγικότητα και κερδοφορία, να διεκδικούμε και να απαιτούμε να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά και να μην είμαστε όμηροι της εκ περιτροπής εργασίας και των τρίμηνων συμβάσεων. Περίπου 700 εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το καθεστώς με μισή δουλειά – μισό μισθό – μισή ζωή την ίδια ώρα που η COSCO εμφανίζει κάθε χρόνο μεγάλη άνοδο κερδοφορίας με δεκάδες εκατομμύρια κέρδη.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να απαιτούμε η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και η COSCO να εφαρμόσει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που μας εντάσσει από το 2012 στον κανονισμό για τα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά δεν είμαστε ούτε χρυσόψαρα – ούτε πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι κάτω από τις πιέσεις , την τρομοκρατία , την καταστολή- ούτε στην λάσπη που επιχειρούν να μας ρίξουν η εργοδοσία και τα ΜΜΕ. Το δίκιο μας θα γίνει πράξη, αγανακτήσαμε μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς με εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, μετά από το θάνατο του δικού μας ανθρώπου του Δημήτρη μόλις πριν λίγους μήνες, να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα.

Αγανακτήσαμε να έρχονται κάθε 4 μήνες οι εξοφλητικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ 600 – 700 ευρώ και η ετήσια αύξηση που μας δίνουν να μην καλύπτει ούτε τα μισά. Την ίδια στιγμή που από την δικιά μας δουλειά θησαυρίζουν μια χούφτα μεγαλομέτοχοι που καλά-καλά δεν ξέρουν που πέφτει το λιμάνι του Πειραιά.

Δηλώνουμε ότι είμαστε οι πρώτοι εδώ και 8,5 χρόνια που θέλουμε να υπογραφεί ΣΣΕ, είμαστε οι πρώτοι που λέμε να υπογράψουν όλα τα Σωματεία του λιμανιού μια ΣΣΕ που θα ικανοποιεί τα ελάχιστα που αναφέραμε και έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και τόσους μήνες.

Είναι κοροϊδία μετά από 6 μήνες που έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση από πλευράς μας , η εταιρεία να ζητά νέο κύκλο διαπραγματεύσεων χωρίς να ικανοποιεί τα αιτήματα μας ενώ μόλις πριν μια εβδομάδα αντί να απαντήσει στις προτάσεις μας , έβαζε μπροστά τα δικά της παιδιά και απαιτούσε από μας να αποσύρουμε μια αγωγή εις βάρος τους -λες και είναι κηδεμόνες τους.

Ζητάμε αυτή τη στιγμή η εργοδοσία να δείξει υπεύθυνη στάση και να μας αποστείλει γραπτή δέσμευση που να περιλαμβάνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της να ικανοποιήσει τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα μας που διεκδικούμε εδώ και μια 10ετία. Να ανοίξουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να αντιληφθούν την τεράστια δυσαρέσκεια και οργή εξαιτίας της αδικίας και της εκμετάλλευσης που βιώνουμε. Οι μισθοί των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότεροι από τους συναδέλφους στον ΟΛΠ , την ίδια στιγμή που με την λειτουργική ενοποίηση όλων των προβλητών κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας να διαχωρίζονται και η πλειοψηφία να είναι εργαζόμενοι Β’ Κατηγορίας.

Τα ψέμματα τελείωσαν. Εδώ και τώρα να έχουμε γραπτή δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Απαιτούμε:

Τις νόμιμες προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις Αργίες

Να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου – Να μπει τέλος στην ομηρία 110αδων εργαζομένων – Να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για ένταξΗ όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ

Μαζί όλοι μια γροθιά, ισχυροποιούμε το Σωματείο μας, το δικό μας αντιπροσωπευτικό σωματείο. Συνεχίζουμε δυνατά, μαζικά, αγωνιστικά, συσπειρωμένα».

 

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…