Newsroom

Newsroom

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο Ιράν, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών.

5a4a7c011dc5248b0a8b45c3

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος αστυνομικού αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας διαδηλωτής “επωφελήθηκε από την κατάσταση στην πόλη Νατζάφ Αμπάντ και άρχισε να πυροβολεί τις αστυνομικές δυνάμεις με ένα κυνηγετικό όπλο”. Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαΐντ Μονταζέρ αλ Μαχντί, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε αυτό το επεισόδιο.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν απόψε το βράδυ σε μια συνοικία στο κέντρο της Τεχεράνης, υπό τα βλέμματα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στους 12 ανερχόταν μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο αριθμός των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν. Οι πορείες διαμαρτυρίας και τα επεισόδια συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα σε διάφορες πόλεις της χώρας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Οι απόψεις για τα βαθύτερα αίτια των κινητοποιήσεων διίστανται. Ενώ οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη βάζοντας καταρχήν στο στόχαστρο την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας, το Σαββατοκύριακο στράφηκαν κατά της κυβέρνησης και του καθεστώτος εν γένει. Διαμαρτύρονται οι πολίτες εντέλει κατά της ακρίβειας και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ροχανί ή πρόκειται για ένα γενικότερο κύμα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος;

Ταραχές στην Τεχεράνη

Το πρακτορείο Fars, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται ένα κίτρινο ταξί να φλέγεται και ένας άνδρας που κρατάει έναν πυροσβεστήρα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά.

“Ένας ταραξίας πυρπόλησε το όχημα και έφυγε τρέχοντας”, ανέφερε για το επεισόδιο αυτό το πρακτορείο Mehr.

Το υπουργείο Πληροφοριών, σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Isna, ανέφερε ότι “οι ταραχοποιοί και τα στοιχεία που προκαλούσαν ταραχές ταυτοποιήθηκαν και ορισμένοι από αυτούς συνελήφθησαν”. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση αυτή, “οι υπόλοποι καταζητούνται και σύντομα θα αναληφθεί δράση εναντίον τους”.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή στην ίδια περιοχή, στο κέντρο της Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη από την πόλη Μασχάντ και επεκτάθηκαν τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Μαζικές διαδηλώσεις

«Πιστεύω ότι είναι και τα δυο», σχολιάζει πολιτικός επιστήμονας στην Τεχεράνη που λόγω των γεγονότων δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του. Ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη του αντιπροέδρου της χώρας που ισχυρίστηκε ότι οι πρώτες διαμαρτυρίες είχαν μεν στόχο να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση, εντούτοις έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν ένα μαζικό ανεξέλεγκτο κίνημα. «Και ακριβώς αυτό συνέβη», λέει ο ειδικός.

Ο ίδιος ο Ροχανί φαίνεται έτοιμος να ακούσει την κριτική που ασκείται. Σε μια ελεύθερη χώρα οι πολίτες έχουν την ελευθερία της έκφρασης, αρκεί αυτή να μην συνοδεύεται από πράξεις βίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, όπως είπε.

Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο 

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρέθηκε αυτή τη φορά και η ιρανική πολιτική στο Μεσανατολικό. Πολλοί Ιρανοί δεν φαίνεται να δείχνουν πλέον κατανόηση για την επί της αρχής εχθρική πολιτική της Τεχεράνης έναντι του Ισραήλ, ούτε για την άνευ όρων στήριξη αραβικών κρατών και εθνοτήτων, όπως της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου. Τα χρήματα που δαπανώνται για τη στήριξη των εν λόγω χωρών θα πρέπει να επενδυθούν στο ίδιο το Ιράν, φώναζαν το Σαββατοκύριακο διαδηλωτές. Πολλοί φαίνεται να αμφισβητούν πλέον ανοιχτά ακόμη και την «παραδοσιακή» εχθρότητα προς τις ΗΠΑ.

Όπως πάντα η Τεχεράνη προσπαθεί να υποβαθμίσει τις διαδηλώσεις ως «συνομωσία των εχθρών» του Ιράν. «Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις σκέψεις των νέων μας», είπε ο Αγιατολάχ Μοβαχέντι Κερμάνι κατά την προσευχή της Παρασκευής. Η λύση που πρότεινε ο ίδιος: να μπλοκαριστεί στο διαδίκτυο η πρόσβαση σε μη φιλικούς προς την κυβέρνησης ιστότοπους.

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…