Newsroom

Newsroom

ΝΔ: 1η Νοεμβρίου η πιθανότερη ημερομηνία – Δε φτάνουν τα λεφτά για τη διαδικασία

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση της Εφορευτικής Επιτροπής με τους εκπροσώπους των υποψηφίων να μην κατέληξε σε ανακοίνωση ημερομηνίας της εκλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην 1η Νοεμβρίου. Σημαντικό "αγκάθι" στις συζητήσεις για τη διαδικασία αποτελούν τα οικονομικά του κόμματος που ως γνωστόν βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

syggrou nd

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση της Εφορευτικής Επιτροπής με τους εκπροσώπους των υποψηφίων να μην κατέληξε σε ανακοίνωση ημερομηνίας της εκλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην 1η Νοεμβρίου. Σημαντικό “αγκάθι” στις συζητήσεις για τη διαδικασία αποτελούν τα οικονομικά του κόμματος που ως γνωστόν βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Αν η ημερομηνία της πρώτης εκλογής είναι όντως η 1η Νοεμβρίου αλλά κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, τότε θα γίνει και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή, 8 του μήνα. Η ημερομηνία πάντως εξαρτάται μεταξύ άλλων κι από το ποιά θα είναι η εταιρία που αναλάβει τη διαδικασία κι ο χρόνος προετοιμασίας που θα χρειαστεί. 

Ως παράδειγμα, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα συγκληθεί εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης, χρησιμοποιούνται οι εσωκομματικές εκλογές του 2009, κάτι που ζήτησαν όλοι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων εκτός του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που ζήτησε να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις. Επίσης, έχει τεθεί ζήτημα για το αν το επιτελείο του νυν προέδρου μπορεί να χρησιμοποιεί τα κεντρικά γραφεία του κόμματος για την προεκλογική του προετοιμασία. 

Το ταμείο είναι… μείον

Μπορεί η εκλογή του 2009 να είχε κυλήσει ομαλά αλλά το κόστος της έχει υπολογιστεί Αρκεί να αναλογιστεί σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που προφανώς δεν υπάρχουν τώρα. Είχαν στηθεί 1.500 κάλπες σε 1.000 εκλογικά κέντρα και είχαν τοποθετηθεί 3.000 χιλιάδες τερματικά με συνολικό κόστος 660 χιλιάδες ευρώ. 

Οι τιμές λόγω της κρίσης και της τεχνολογικής εξέλιξης μπορεί να έχουν πέσει, αλλά βρίσκονται πολύ μακριά από τα οικονομικά δεδομένα της ΝΔ, που όπως είναι ήδη γνωστό, τα χρέη της ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ. 

Πόσες κάλπες, ποιό αντίτιμο;

Όλοι οι υποψήφιοι πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιθυμούν να στηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κάλπες ώστε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και να “ανοίξει” η βάση αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς. Στην ΚΕΦΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι 1.500 κάλπες όπως οι χώροι που είχαν διαμορφωθεί σε εκλογικά κέντρα το 2009 δηλαδή, ΚΕΠ, πολιτιστικοί χώροι και παραρτήματα δήμων. 

Συζήτηση έχει ανοίξει και για το αντίτιμο της ψήφου, το ύψος του οποίου θα επηρεάσει και την οικονομική δυνατότητα του κόμματος ως προς τη διαδικασία. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το αντίτιμο να είναι πάλι 2 ευρώ, ωστόσο ακούστηκε εισήγηση για μετατροπή της ανοιχτής διαδικασίας σε προνόμιο για ευκατάστατους, με αντίτιμο 20 ευρώ. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…