ΚΒ

Κωνσταντίνος Βενάκης

Ναζισμός: Η σκύλα βρίσκεται ξανά σε οργασμό

Το πρόβλημα για τους κυβερνώντες είναι ότι η συλλογική κοινωνική μνήμη δεν έχει περάσει στη λήθη και τα πολιτικά αντανακλαστικά μόνο σε κοινωνικό αυτοματισμό δεν οδηγούν. 

5386907

Η σημερινή επίθεση στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης από θρασύδειλους Ναζιστές εναντίον μελών της ΚΝΕ σηματοδοτεί την καθαρή επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στους δρόμους και στα σχολεία των πόλεων μας.

Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σχεδόν έναν χρόνο μετά τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση οι Ναζιστές νιώθουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την επάνοδο τους. Ο Κασιδιάρης κάνει ανενόχλητος ημερήσιες εκπομπές στο YouTube και δίνει ομιλίες σε συγκεντρώσεις ενώ η οργάνωση νεολαίας της Χρυσής Αυγής δίνει συγχαρητήρια σε ομοϊδεάτες της για δολοφονικές επιθέσεις που εξαπολύουν.

Η δυναμική των Ναζιστών είναι ακόμη μικρή και περιορισμένη. Επιχειρούν να μιμηθούν το modus operandi των ταγμάτων εφόδων, άλλωστε υπάρχει και σχετικό know how από πρώην (ή και νυν) χρυσαυγίτες. Παίρνουν διαταγές από τον εκάστοτε μικρο-Φύρερ τους και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι γνωστές από καιρό. Δραστηριοποιούνται ανάμεσα στους Μακεδονομάχους, στους αντιεμβολιαστές και σε «αθλητικά» σωματεία. Εκπαιδεύουν παραστρατιωτικές ομάδες και μπαίνουν σε μία λογική κλεφτοπολέμου, προσπαθώντας να κλιμακώσουν την ένταση. 

Από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Δε θέλει (και δεν μπορεί) να δυσαρεστήσει το ακροδεξιό ακροατήριο ούτε τους «ακραία κεντρώους». Οπότε θέλει να εμφανίζεται ως μία δύναμη που αντιμετωπίζει τη πίεση από τα δύο άκρα αλλά δεν υποκύπτει μήτε στους μεν, μήτε στους δε, εξ ου και οι σχετικές δηλώσεις Γεωργιάδη και Συρίγου. 

Εντούτοις, το πρόβλημα για τους κυβερνώντες είναι ότι η συλλογική κοινωνική μνήμη δεν έχει περάσει στη λήθη και τα πολιτικά αντανακλαστικά μόνο σε κοινωνικό αυτοματισμό δεν οδηγούν. Ενόσω, βγαίνουν εικόνες και δημοσιεύονται μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι οι Ναζιστές ήταν εξοπλισμένοι με μαχαίρια, taser, σιδερογροθιές ακόμη και περίστροφα. Οπότε η όποια σύγκριση αυτού του οπλισμού με φυλλάδια είναι δύσκολα υπερασπίσιμη. 

Οι ευθύνες κυβέρνησης και ηγεσίας ΕΛΑΣ είναι τεράστιες καθώς οι Ναζιστές ανασυγκροτούνται και χτυπούν ανοιχτά πολίτες, κλιμακώνοντας καθημερινά το επίπεδο της βίας σε δημόσια θέα. Τα σχολεία, οι πλατείες και οι δρόμοι μας θα χρωματιστούν με μαύρο εάν δεν αντιδράσει η κοινωνική πλειοψηφία και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Αποτελεί επίδικο να μην ξαναδούμε οργανωμένα πογκρόμ ή χειρότερα νεκρούς σαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν από επίδοξους Ρουπακιάδες. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…