Η ηχογράφηση ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ από τον Παναγιώτη Μανιάτη στο koutipandoras.gr 

Με αφορμή τα 119 χρόνια από τη γέννησή του Ναζίμ Χικμέτ το koutipandoras.gr παρουσιάζει ηχογράφηση άτιτλου ποιήματός του από side project του συγγραφέα Παναγιώτη Μανιάτη και του μουσικού Me of curse.

NewsRoom 15/01/2021 | 09:00

Ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Γενάρη 1902 και πέθανε στη Μόσχα στις 3 Ιούνη 1963. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της τούρκικης λογοτεχνίας. Αρχικά φοίτησε στη Ναυτική Ακαδημία ενώ κατόπιν σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Το 1924 επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες και ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1951 αποφυλακίστηκε και έφυγε οριστικά από την Τουρκία ζώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πρώην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Με αφορμή τα 99 χρόνια από τη γέννησή του παρουσιάζουμε ηχογράφηση άτιτλου ποιήματός του από side project του συγγραφέα Παναγιώτη Μανιάτη και του μουσικού Me of curse.

Θα πάμε στο φεγγάρι

κι ακόμα πιο πέρα

σε τόπους και με τα τηλεσκόπια αόρατους.

Όμως στον κόσμο το δικό μας πότε ο άνθρωπος θα πάψει

να μένει νηστικός,

να μη φοβάται ο ένας τον άλλον

 ο ένας τον άλλον να μη προστάζει,

να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον,

την ελπίδα να μην κλέβει ο ένας τ' αλλουνού;

Ναι, είμαι κομμουνιστής γιατί δίνω απάντηση

σ' αυτά τα ερωτήματα.

(1959)

Απαγγελία: Παναγιώτης Μανιάτης

Μουσική επένδυση, ηχογράφηση: Me of curse

Πηγή ποιήματος: Ανθολογία Τούρκικης προοδευτικής ποίησης, μτφρ: Έρμος Αργαίος, εκδ. Αλφειός, 1981.