Newsroom

Newsroom

Ναύπλιο: Κάστρα, θάλασσα και φινέτσα

Mια πόλη γεμάτη ιστορία, γοητεία και ομορφιά. Το Ναύπλιο είναι ένας μαγικός ταξιδιωτικός προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν βόλτες στα πανέμορφα σοκάκια της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, να πλάσουν με τη φαντασία τους ιστορίες με φόντο τα δύο ενετικά κάστρα (Την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι) και να χαζέψουν το Μπούρτζι, το μικρό νησί με το ενετικό φρούριο.

ναυπλιο2

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολύ τουριστικό προορισμό, η ομορφιά του μέρους μπορεί να παρασύρει κάθε επισκέπτη. Το Ναύπλιο απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο και αποτελεί ιδανική πρόταση για μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα, έστω και για λίγες μέρες. 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα

Από τη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος που αποτελεί κέντρο συνάντησης και σημείο αναφοράς της πόλης, ξεκινάει ένας υπέροχος ιστορικός περίπατος που μπορεί να καταλήξει σε ένα γεύμα σε κάποια από τις μικρές ταβέρνες μέσα στα σοκάκια ή σε ποτό και γλυκό στα διάφορα μπαράκια που υπάρχουν στην περιοχή. 

Στην Πλατεία Συντάγματος, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη,το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο και το Παλιό Τζαμί. 

Στο Ναύπλιο υπάρχει το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Κομπολογιού, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 από το ζεύγος Ευαγγελινού. 

Έξω από την είσοδό του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος δολοφονήθηκε το 1831 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Χρονολογείται στο 1702, από τα χρόνια της Δεύτερης Ενετοκρατίας της πόλης. 

Με λειτουργία από το 2004, το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης φιλοξενείται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό που ανακαινίστηκε πλήρως από το Ίδρυμα «Αλ. Ωνάσης». Μεγάλης σημασίας η συλλογή ζωγραφικών πινάκων των Θ. Βρυζάκη, Ν. Γύζη, Φ. Μαργαρίτη, Διον. Τσόκου, Νικ. Λύτρα με τους ήρωες και τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και άλλα θέματα από την εθνική παλιγγενεσία

Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο, αξίζει και μία επίσκεψη στην Τίρυνθα, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη, στο 8ο χλμ. του δρόμου Άργους-Ναυπλίου.

Επίσης, ο περίπατος στον παραθαλάσσιο πλακόστρωτο δρόμο που αγκαλιάζει την Ακροναυπλία, προσφέρει μία υπέροχη αίσθηση απόδρασης από την πραγματικότητα. 

Οι πιο δημοφιλείς παραλίες του Ναυπλίου είναι η οργανωμένη πλαζ του μικρού κόλπου της Αρβανιτιάς και η μεγάλη αμμουδιά του Καραθώνα, που απλώνεται σ’ έναν κόλπο νότια της πόλης ( 3 χλμ. από το Ναύπλιο).

Οι γκόγκες είναι ένα παραδοσιακό, χειροποίητο ζυμαρικό της Αργολίδας. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι και το σχήμα τους μοιάζει με κοχύλι.Η Μπογάνα είναι επίσης τοπική σπεσιαλιτέ, με αρνάκι γάλακτος και ολόκληρες πατάτες, σε γάστρα.

 

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…