Ναυάγησαν οι συζητήσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Gongbao Group

Συνεχίζεται το "σίριαλ"

NewsRoom 17/10/2018 | 10:50

Τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την Gongbao Group για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα με ανακοίνωσή της προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές Αρχές, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος "μνηστήρας" για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, κατά την πρώτη φάση, ήταν μια κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η Εxin, που εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του Documento τον περασμένο Απρίλιο, αρκετά ερωτήματα προκύπτουν από την επιλογή των εταιρειών που κατάφεραν και πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού

Επτά από τους 14 επιλεχθέντες ήταν κινεζικές εταιρείες, ενώ δυο ελληνικές υποψηφιότητες (Κοπελούζου και Δουζόγλου) αποκλείστηκαν με την αιτιολογία πως δεν είχαν σχέση με τον ασφαλιστικό κλάδο. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Documento, οι πέντε από τις επτά κινεζικές εταιρείες που επιλέχθηκαν επίσης δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε πως οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκίνησαν από το 2014 επί Αλέξανδρου Τουρκολιά. Πρακτικά όμως, η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε δυο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2016.

Αν και αρχικώς σύμβουλοι πώλησης ορίστηκαν η Morgan Stanley και η Deutsche Bank, έπειτα από απευθείας επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιάδακη, η Goldman Sachs αντικατέστησε την Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της εφημερίδας που υπογράφει ο Μάνος Παπαγεωργίου, δεν υπήρξε καμία δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό σε διεθνή ΜΜΕ ενώ ταυτόχρονα η όλη διαδικασία αποκαλύπτει μια ένδειξη βιασύνης από την πλευρά της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Ένα από τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει από τη διαδικασία του διαγωνισμού είναι μεταξύ άλλων και ο χρόνος που δόθηκε για due diligence (δέουσα επιμέλεια) μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Δηλαδή ο χρόνος για έρευνα και εξέταση όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων. Αυτός ήταν μόλις δύο μήνες, όταν συνήθως προβλέπεται χρονικό διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών. Επιπλέον οι δεσμευτικές προσφορές φέρεται να στάλθηκαν μέσω email σε Morgan Stanley και Goldman Sachs στο Λονδίνο και όχι σε σφραγισμένους φακέλους, ώστε να αποσφραγιστούν στη συνέχεια μπροστά σε όλους τους υποψηφίους. Μάλιστα, δεν δόθηκαν εξηγήσεις από Morgan Stanley και Goldman Sachs περί του ποιοι και γιατί αποκλείστηκαν.