ΗΒ

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Ναυάγιο Αλοννήσου: 50 ευρώ η επίσκεψη με απόφαση Μενδώνη

Με απόφαση Μενδώνη και Σκυλακάκη η επίσκεψη στο υποθαλάσσιο μουσείο της Αλοννήσου διαμορφώνεται στα 50 ευρώ, με τον δήμαρχο να αντιπροτείνει 8 ευρώ.

αλλονησος

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, όπως και του κόσμου των καταδύσεων, έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να επιβάλει εισιτήριο 50 ευρώ κατ’ άτομο στο ναυάγιο της Περιστέρας. Το ζήτημα έχει έρθει και στη Βουλή από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και την τομεάρχη Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου.

Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι το πρώτο παγκοσμίως επισκέψιμο υποβρύχιο μουσείο, καθώς το πλοίο βυθίστηκε εκεί τον 5ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται σε βάθος 22-33 μέτρων χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, μια και είναι καλυμμένο με χιλιάδες αμφορείς! Η επιβολή τόσο ακριβού αντιτίμου, των 50 ευρώ, ήρθε μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη!

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της ΚΥΑ για ακριβό εισιτήριο στο υποβρύχιο μουσείο, αντιπροτείνοντας το εισιτήριο να μην ξεπερνά τα 8 ευρώ! Απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού είπε: «Με την επιβολή του εισιτηρίου των 50 ευρώ αντικρίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια απειλή που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πανδημία για το μέλλον αυτού του έργου». «Είναι η απειλή να αποδυναμώσετε και να θέσετε σε ‘αχρηστία’ το νέο αυτό πρωτοποριακό τουριστικό ‘προϊόν’, που σταδιακά κερδίζει έδαφος, μετά από πολλούς σκληρούς αγώνες μας απέναντι στις αμέτρητες δυσκολίες που επέφερε η Covid-19» είπε σε υψηλούς τόνους ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Με την επισήμανση ότι είναι «απαγορευτικό το ύψος του αντιτίμου για το αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας στην Αλόννησο», καθώς «στους καταδυτικούς προορισμούς του εξωτερικού το εισιτήριο κυμαίνεται συνήθως στα 5-10 ευρώ», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Σ. Αναγνωστοπούλου θέτουν τους αρμόδιους υπουργούς προ των ευθυνών τους. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι «η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, χερσαία και ενάλια, αποτελεί δικαίωμα των πολιτών, κάτι που τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να διασφαλίζουν μέσα από την τιμολογιακή πολιτική τους». Παράλληλα, εξηγούν ότι «το έργο του υποβρύχιου καταδυτικού μουσείου της Αλοννήσου, που περιλαμβάνει το ναυάγιο της Περιστέρας, έγινε με στόχο την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων της περιοχής και την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Σία Αναγνωστοπούλου ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να προσκομίσουν την οικονομοτεχνική μελέτη με βάση την οποία διαμορφώθηκε το ύψος του εισιτηρίου για το ναυάγιο της Περιστέρας στα 50 ευρώ. Επίσης ζητούν να μάθουν «με ποια κριτήρια και επιστημονικά δεδομένα όρισαν ένα τόσο υψηλό αντίτιμο για την επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, όταν η ορισθείσα τιμή δεν συμβαδίζει με τη διεθνή πρακτική». Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την άμεση παρέμβαση των υπουργών προκειμένου να «μην ακυρωθεί η προσπάθεια ανάδειξης των ενάλιων αρχαιοτήτων του νησιού, αλλά και η προοπτική αύξησης της τουριστικής προσέλευσης».

Πηγή: avgi.gr

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…