Newsroom

Newsroom

ΝΑΤΟ: Η συμφωνία με την Τουρκία αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και ανησυχία στη Σουηδία

Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη.

ΕΚ νατο 1

Η Σουηδία και η Φινλανδία ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα κάποια εμπόδια που θα χρειαστεί να ξεπεραστούν, καθώς ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία παρέχει το δικαίωμα του βέτο στην Άγκυρα για την εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη.

Τα αιτήματα των δύο χωρών θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα 30 τωρινά μέλη του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που ενδέχεται να καθυστερήσει.

“Η Σουηδία μπορεί να έχει και πάλι προβλήματα με την Τουρκία”, έγραψε η σουηδική εφημερίδα SvD. “Επειδή αν η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη για το κατά πόσο η Σουηδία τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας, το τουρκικό κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει εκ νέου την ένταξη της χώρας”, μετέδωσε η εφημερίδα.

Μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, δήλωσε ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί. “Νομίζω ότι έχουμε δουλέψει τόσο πολύ σε αυτό το θέμα που δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα”, είπε. “Αλλά θα ήταν απερίσκεπτο εκ μέρους μου να πω ότι δεν θα προκύψει τίποτα απολύτως”.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να μην υποστηρίξουν κουρδικές μαχητικές ομάδες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να μπλοκάρει τα αιτήματα των δύο χωρών λόγω των κατηγοριών της Άγκυρας ότι υποστηρίζουν το YPG στη βόρεια Συρία, το οποίο θεωρείται επίσης τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ  και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Amineh Kakabaveh, ανεξάρτητη Σουηδή βουλευτής και πρώην μαχήτρια των Κούρδων, δήλωσε ότι πρόκειται για μια “μαύρη μέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική”.

“Αυτό δημιουργεί μεγάλο άγχος στους ανθρώπους που αναζήτησαν άσυλο και καταφύγιο σε αυτή τη χώρα, αλλά τώρα δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς επειδή η Σουηδία ξεπουλάει τα βασικά τους δικαιώματα”, πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι η Linde θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων για να εξηγήσει τη συμφωνία και απείλησε ότι θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας αν δεν ικανοποιηθεί από όσα ακούσει. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι απίθανο να πετύχει, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ενώ έρχονται και εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα χαλαρώσουν επίσης τους κανόνες εξαγωγής όπλων και θα συνεργαστούν στενά με την Τουρκία όσον αφορά τα αιτήματα έκδοσης υπόπτων που καταζητούνται από την Άγκυρα.

Η συν-επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης στη Σουηδία Marta Stenevi δήλωσε ότι οι αλλαγές στους κανόνες για τις εξαγωγές όπλων και τις εκδόσεις είναι “πολύ ανησυχητικές”.

Αλλά το τι σημαίνουν στην πράξη είναι ασαφές.

Η Σουηδία έχει επιμείνει ότι παρέχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και στους πρόσφυγες στις γύρω περιοχές

Η Linde δήλωσε ότι αυτό “φυσικά θα συνεχιστεί”, αλλά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να μην υποστηρίξουν μαχητικές οργανώσεις στη βορειοανατολική Συρία με οποιονδήποτε τρόπο που απειλεί την τουρκική ασφάλεια, για παράδειγμα με χρήματα ή όπλα.

“Αλλά ούτε σήμερα το κάνουμε αυτό”, είπε. Είπε επίσης ότι οι διαδικασίες έκδοσης δεν θα επηρεαστούν. “Αυτό γίνεται σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία και η συμφωνία με την Τουρκία δεν το αλλάζει αυτό”, τόνισε.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε έντονη κριτική για τη συμφωνία στη Σουηδία.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στους Κούρδους αντικαθεστωτικούς που ζουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία και ότι η συμφωνία θα διευκολύνει τον Ερντογάν να εξαπολύσει νέα εισβολή στη βόρεια Συρία για να ανακαταλάβει πόλεις που κατέχουν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

“Προειδοποιήσαμε από νωρίς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τοποθέτηση της σουηδικής εξωτερικής πολιτικής στα χέρια του Ερντογάν”, δήλωσε στο Twitter ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Nooshi Dadgostar. “Θα εξοπλίσουμε την Τουρκία στον πόλεμο που διεξάγει στη Συρία; Ποιοι αντιφρονούντες θα εκδοθούν;”

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό