Νάσος Ηλιόπουλος: «Ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους σε ζωντανή μετάδοση»

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει την φωτιά. Σήμερα φαίνεται ότι δεν θέλει να σταματήσει την οικονομική καταστροφή - καμία συζήτηση δεν κάνει για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ακόμα και η στεγαστική βοήθεια που δίνει περιλαμβάνει δάνειο».

nasos debate

«Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν η κατάρρευση του επιτελικού κράτους σε ζωντανή μετάδοση», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στη RealNews και σημειώνει ότι «δική μας δουλειά είναι μέσα από το πρόγραμμά μας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τη στήριξη της εργασίας με αύξηση των μισθών να δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

«H πολιτική ευθύνη έχει ένα όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος ερωτηθείς αν ο επιμερισμός των ευθυνών για τις πυρκαγιές θα πρέπει να περιλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα και αν πιστεύει ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Σημειώνει ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει: «πώς γίνεται υπουργός και υφυπουργός να αλληλοσυγχαίρονται ενώ καίγονται σπίτια στην Βαρυμπόμπη. Πώς γίνεται το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει ψέματα ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα ενώ επιχειρούσαν μόλις τα 20. Γιατί στην Πολιτική Προστασία δεν άλλαξε τίποτα και γιατί αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι κάποιος που ελέγχεται για την τραγική διαχείριση του 2018 ενώ ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του αρμόδιου υπουργείου». «Τις ποινικές ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη», προσθέτει.

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει την φωτιά. Σήμερα φαίνεται ότι δεν θέλει να σταματήσει την οικονομική καταστροφή», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «καμία συζήτηση δεν κάνει για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ακόμα και η στεγαστική βοήθεια που δίνει περιλαμβάνει δάνειο». «Γίνεται κάποιος που έχασε τα πάντα να βρεθεί να χρωστάει 30 χιλ. στο κράτος; Αυτό είναι ντροπή», σχολιάζει.

Σημειώνει ότι «εμείς δεν είμαστε σαν τον κ. Μητσοτάκη», «δεν θα εκμεταλλευτούμε τον πόνο των ανθρώπων» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αποκατάσταση και τη στήριξη όσο και για την επόμενη μέρα. «Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στη βάση του επιστημονικού πορίσματος της επιτροπής Γκολντάμερ θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει», τονίζει. Στον αντίποδα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ο κ. Χατζηδάκης πριν φέρει τα απλήρωτα 10ωρα φρόντισε να περάσει από τη Βουλή έναν αντιπεριβαλλοντικό νόμο», για τον οποίο «το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν ζητήσει την απόσυρσή του» και με τον οποίο «καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών και η ουσιαστική προστασία των περιοχών Natura». «Ο νόμος αυτός οφείλει να αποσυρθεί έστω και τώρα», υπογραμμίζει.

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ο κ. Ηλιόπουλος κάνει λόγο για «κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου». Αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα «που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών», ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας» και πως «εν μέσω πανδημίας έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό και λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους». Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι «ξεκινάει άλλη μια χρονιά με τα ίδια αιτήματα: ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των κινητών μονάδων για να τρέξει ο εμβολιασμός». Επισημαίνει ότι το σύστημα ήδη είναι καταπονημένο «από το γεγονός ότι τόσο καιρό είναι σύστημα μιας νόσου ενώ έχουμε μπροστά μας και τις ανάγκες αντιμετώπισης του long covid».

Για την οικονομία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δύο είναι οι κρίσιμες προτάσεις αυτή τη στιγμή: Η διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία -«αν δεν γίνει αυτό κινδυνεύουμε με χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις»- και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία της εργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Μαγιόρκα: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από κατάρρευση κτηρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες (video)

Μαγιόρκα

Μαγιόρκα: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από κατάρρευση κτηρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες (video)

Τραγωδία σημειώθηκε στην Μαγιόρκα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους και σοβαρά τραυματίες

Αδιανόητες δηλώσεις Δήμα: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια – Δεν έκαναν τίποτα άλλο» (video)

6189018

Αδιανόητες δηλώσεις Δήμα: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια – Δεν έκαναν τίποτα άλλο» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Πύρρος Δήμας, συνέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, ενώ…

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε (video)

Μπάγια

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε (video)

«Ο Γιώργος είναι one man band, δεν έχει συμπαρουσιαστές, του αξίζει να είναι εκεί», σχολίασε…

ΔΟΥ Χαλκίδας: Βίντεο ντοκουμέντο με επιχειρηματία που φέρνει «φακελάκι» με 10.000 ευρώ

Χαλκίδα

ΔΟΥ Χαλκίδας: Βίντεο ντοκουμέντο με επιχειρηματία που φέρνει «φακελάκι» με 10.000 ευρώ

Νέα ντοκουμέντα από τη δράση της σπείρας των εφοριακών στην ΔΟΥ Χαλκίδας έρχονται συνεχώς στο…

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «χτύπησαν» παιδί – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα (video)

anemomi

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «χτύπησαν» παιδί – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα (video)

Μετά το τσίμπημα το παιδί χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες