Νάσος Ηλιόπουλος: Ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας η αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης

«Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι μέτρα που οπωσδήποτε πρέπει να πάρει η κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

iliopoulos

«Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα. Το γεγονός ότι σε τόσο μικρό διάστημα αναγκάζεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα απαιτούμενα κονδύλια, δείχνει ξεκάθαρα αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, ότι αυτά που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν πάρα πολύ λίγα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι θα διέθετε ένα κονδύλι της τάξης των 150 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα. Τώρα το πήγαν σχεδόν στα 500 εκ. μέχρι το τέλος της χρονιάς», ανέφερε. «Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας, το φαινόμενο αυτό θα κρατήσει πολύ περισσότερο και τους επόμενους 6 με 9 μήνες η ελληνική οικονομία θα κληθεί να πληρώσει συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επισήμανε μάλιστα πως «παρά το ότι είναι ένα διεθνές φαινόμενο, υπάρχει ελληνική ιδιαιτερότητα», υπενθυμίζοντας ότι «τον Αύγουστο στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος στη χονδρική σχεδόν διπλασιάστηκε, πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλες αυξήσεις».

 

Αναφερθείς στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το Σεπτέμβριο, τόνισε ότι μία σειρά από βασικά αγαθά σημείωσαν τεράστια αύξηση «με την τιμή του φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 108%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%, τα λαχανικά κατά 20% και το ελαιόλαδο 18,4%». «Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, που ήδη επηρεάζει τις ζωές των πολιτών», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και τώρα να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ –δε γίνεται μια οικονομία που αναμένεται να έχει ανάπτυξη 6% να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια αύξηση», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει επίσης να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο». «Είναι μέτρα απαραίτητα και εφικτά, σε μια περίοδο που η ΕΕ δημοσιονομικά επιτρέπει τέτοιες λύσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ». «Αντίθετα, σπεύδει –σε εποχή ενεργειακής κρίσης- να ξεπουλήσει τον κεντρικό ενεργειακό πυλώνα της χώρας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

Όσον αφορά την πανδημία, τόνισε ότι «η ΝΔ έχει πετάξει λευκή πετσέτα στον εμβολιασμό». «Στους πολίτες άνω των 80 ετών, στην πιο ευπαθή ομάδα, ποσοστό 26% παραμένουν ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που μπορούμε να αναφέρουμε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν 95% εμβολιασμένους σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στον εμβολιασμό και στη μία και στις δύο δόσεις». «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες», είπε, «όταν δεν προχωρούσε τις κινητές μονάδες εμβολιασμού, για χιλιάδες συμπολίτες μας που ήθελαν να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούσαν λόγω προβλημάτων μετακίνησης ή όταν δεν ενίσχυε την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

 

Επισήμανε, ακόμα, ότι «στις απώλειες από την πανδημία, είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση εδώ και πάνω από ένα μήνα». «Όταν τελείωνε ο περσινός Σεπτέμβρης είχαμε 391 απώλειες, ενώ τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 15.000», ανέφερε. «Και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ –αντίθετα συζητά το πώς θα κλείσει δημόσια νοσοκομεία-, συνεχίζει να κρατά τον ιδιωτικό τομέα εκτός της μάχης, συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας αλλά και στα σχολεία», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Σιλιάνοφσκα

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Υποστηρίζει ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει…