«Narcos»: Κολομβία, καρτέλ και Πάμπλο Εσκομπάρ

Η ζωή και κυρίως η αιματοβαμμένη δράση του Εσκομπάρ έχει εμπνεύσει αρκετές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες αλλά καμιά δεν φτάνει σε αξία τη σειρά του Netflix.

narcos2

«Ο μαγικός ρεαλισμός ορίζεται σαν αυτό που συμβαίνει, όταν ένα ρεαλιστικό περιβάλλον δέχεται εισβολή από κάτι πολύ παράξενο για να μοιάζει πιστευτό. Πολύ παράξενο για να είναι πιστευτό. Υπάρχει λόγος που ο μαγικός ρεαλισμός γεννήθηκε στην Κολομβία».

Με αυτή τη φράση ξεκινά το πρώτο επεισόδιο του Α κύκλου και μας προϊδεάζει για όσα απίστευτα κι όμως αληθινά ακολουθήσουν. Η voice-over αφήγηση του αμερικανού πράκτορα της δίωξης ναρκωτικών Στιβ Μέρφι μας συστήνει τους βασικούς πρωταγωνιστές της πλοκής που θα ξετυλιχτεί στη Μπογκοτά των 80ς όπου δεν υπάρχουν ακόμη «ίντερνετ ή κινητά και τα μόνα δορυφορικά τηλέφωνα κατέχουν οι λίγοι ζάμπλουτοι». Όπως φαίνεται κι από τα παραπάνω λόγια η φωνή του πράκτορα έρχεται από το μέλλον αλλά για να μας μπάσει για τα καλά στην υπόθεση, μας οδηγεί στη αρχή: η Χιλή του 1973 είναι το ιδανικό μέρος για επεξεργασία και διανομή κοκαϊνης, από όπου ξεκίνησε τη δουλειά ο Εσκομπάρ με όχημα τρία μικρά αυτοκίνητα Renault που έφεραν κρυφά στην Κολομβία τα πρώτα του εμπορεύματα. Οι αριθμοί που πληκτρολογούνται στη συνέχεια προκαλούν ίλιγγο (από τα αμέτρητα ναρκοδολλάρια έως τις εκατόμβες νεκρών) ενώ παρακολουθούμε σε παράλληλη μετάδοση τα «κατορθώματα» του ναρκοβαρώνου από το Μεντεγίν με τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι οποίες διαμορφώνουν το διεθνές πολιτικό σκηνικό με τη χρήση ουκ ολίγων αυθεντικών στιγμιοτύπων όπου οι Ρέιγκαν και Μπους μεταξύ άλλων αναφέρονται ευθέως στα κολομβιανά καρτέλ.

Μπορεί να μην είναι καινούργια η σειρά (το 2015 δημιουργήθηκε ο πρώτος κύκλος από τους Κρις Μπρανκάτο, Κάρλο Μπέρναρντ και Νταγκ Μίρο) αλλά αξίζει να την ανακαλύψετε ακόμη κι αν δεν σας συγκινεί η ιστορία των κολομβιανών καρτέλ, ακόμη κι αν νομίζετε ότι τα πάντα γύρω από τον κολομβιανό Εσκομπάρ έχουν ειπωθεί. Τούτη η χορταστική από όποια πλευρά κι αν την δεις -δράση, χαρακτήρες, ανατροπές, δραματουργία, σκηνές που σοκάρουν, σεξ, βία, πολιτική ανασκόπηση κλπ- σειρά προσφέρει το μάξιμουμ της απόλαυσης. Το «Narcos» δεν είναι μόνο ένα συναρπαστικό mockumentary γύρω από την άνοδο και την πτώση του Εσκομπάρ (απίθανος ο βραζιλιάνος Βάγκνερ Μόουρα στο ρόλο του πράου «Ρομπέν των δασών» της Κολομβίας, με το απλανές βλέμμα και τα τρομερά ξεσπάσματα βίας ) αλλά κι ένα καλοφτιαγμένο χρονικό γύρω από τα απίθανα – σχεδόν εξωπραγματικά- «κατορθώματά» του Εσκομπάρ στον περίπλοκο και γεμάτο εκπλήξεις πόλεμο του ενάντια στους διώκτες του. Η σειρά συνεχίζεται με νέους κύκλους που μας μεταφέρουν στο Μεξικό. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…