Newsroom

Newsroom

Νάξος: Με τη μαγεία του Διονύσου και την απλοχεριά της Δήμητρας

H άναρχα “υπερφορτωμένη” θέα της χώρας του νησιού, από το πλοίο, δύσκολα πείθει τον ταξιδιώτη ότι σε αυτό το νησί μπορεί να βρει όλα όσα ψάχνει. Ίσως αυτή να είναι η σύγχρονη πανοπλία του, που κρατά μακριά τους περίεργους, όπως κάποτε έκανε με τους πειρατές το μεγαλοπρεπές του κάστρο.

578e62e51dc524a97a8b49ed

Έτσι λοιπόν αρκετοί φτάνουν στο νησί με στόχο να πάνε σε κάποιο κοντινό προορισμό καθότι αποτελεί ακτοπλοϊκό πέρασμα προς τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά) και όχι μόνο.

Το νησί είναι το μεγαλύτερο και μάλλον το πιο… ολοκληρωμένο των Κυκλάδων. Η ενδοχώρα ήταν και παραμένει απλόχερη τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε ιστορία. Γραφικά ορεινά χωριά, ονειρικές παραλίες, ιδιαίτερα τυριά, και τοπικά προϊόντα, αλλά και δεκάδες αρχαίους μύθους να συνοδεύουν τη Νάξο ανά τους αιώνες. Ο Ιούλιος είναι η τέλεια εποχή για να την απολαύσετε σε όλη της την ομορφιά. Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε φτάσει στο “σωστό” μέρος σας καλωσορίζει η επιβλητική μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα, που οι ντόπιοι αποκαλούν Πορτάρα. Μην φύγετε από το νησί χωρίς ένα δειλινό από εκείνο τον βράχο.

Η Νάξος συνδυάζει τα πάντα και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε μόνοι σας το είδος των διακοπών που προτιμάτε. Για αυτό άλλωστε προσελκύει κάθε χρόνο, χιλιάδες νέους επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, ενώ διατηρεί και φανατικούς πιστούς που υποταγμένοι στην γοητεία της την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Στη Νάξο ακόμα και τον Αύγουστο μπορείτε να βρείτε μια μικρή, μακρινή και μοναχική παραλία για να κατασκηνώσετε για μερικές μέρες, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των τουριστών. Επιπλέον φημίζεται για την ξεκούραστη οικογενειακή ζωή με το καλό φαγητό, τη διασκέδαση μέχρι το πρωί στο σοκάκια της χώρας, τους ψαγμένους περιπάτους και τα θαλάσσια σπορ.

Το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων!

To ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου και ονομάζεται Ζας. Απόδειξη για την μεγάλη σημασία που είχε το βουνό στη μυθολογία και ιστορία της Νάξου, αποτελεί ένα αρχαίο ανάγλυφο σε βράχο που αναφέρει: «Βουνό του Δία, προστάτη των προβάτων».

Για αυτούς που αγαπάνε την ιστορία και την αρχαιολογία, η Νάξος είναι γεμάτη αξιοθέατα. Το Κάστρο στη Χώρα, ο αρχαίος κούρος στους Μέλανες, ο αρχαίος ναός στην παραλία της Πλάκας και ο ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί είναι τα πιο δημοφιλή, ενώ φυσικά ξεχωρίζει η Πορτάρα, που είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από το λιμάνι.

Καταγάλανα, παραδεισένια νερά!

Ο Άγιος Προκόπιος θεωρείται (και φυσικά είναι) μία από τις πιο όμορφες Ελληνικές παραλίες. Πεντακάθαρα και βαθιά νερά, χοντρή άμμος που δύσκολα το κυκλαδίτικο αεράκι μπορεί να σηκώσει. Η παραλία είναι οργανωμένη και έχει ξαπλώστρες, αλλά για αυτούς που προτιμάνε να έχουν ησυχία και να απολαύσουν το κολύμπι σε πιο φυσικό περιβάλλον, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της παραλίας που παραμένει ανοργάνωτο και κατά καιρούς προσελκύει γυμνιστές. Ο Άγιος Προκόπιος απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι της Νάξου με το οποίο συνδέεται με τακτική δημόσια συγκοινωνία. Και αν νοιώσετε… κρύο σε ορισμένα σημεία της θάλασσας, είναι επειδή σε αυτήν καταλήγουν πολλές πηγές.

Στα νότια βρίσκεται ο Καλαντός, μία τεράστια, υπέροχη παραλία στο νοτιότερο άκρο της Νάξου. Είναι αρκετά μακριά από το λιμάνι, αλλά αξίζει μία επίσκεψη, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή προς τα εκεί και με ένα πέρασμα από τα πανέμορφα ορεινά χωριά. Με διάφανα νερά και προστατευμένος από τους ανέμους, ο Καλαντός είναι το τέλειο απόμερο καταφύγιο. Υπάρχουν δύο ταβερνούλες στην περιοχή για τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ το καλύτερο θα ήταν να κατασκηνώσετε εκεί για ένα βράδυ, ακόμα και χωρίς σκηνή, εάν βέβαια αντέχετε λίγη… ταλαιπωρία. Ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει το Φιλότι με τον Καλαντό (24 χλμ), είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ασφαλτοστρωμένος, με λίγα μόνο χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου.

Μία ακόμα πρόταση για μπάνιο, λίγο πιο μακριά από την τουριστική Αγία Άννα, είναι το κολπάκι που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο Μάραγκα και την Αγία Άννα. Με λίγο πιο βραχώδες τοπίο αρκετά αλμυρύκια και μερικούς γέρικους κέδρους, είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο για μπάνιο. Στο Αλυκό συνήθως καταφεύγουν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, ενώ στη Μικρή Βίγλα ανθίζουν κάθε είδους θαλάσσια σπορ (κυρίως για τους εξπέρ του είδους).

Πλούσια σε προϊόντα

Η Νάξος είναι διάσημη για τα μοναδικά τυριά της, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι. Μοναδικές νοστιμιές που φέρνουν στο πιάτο σας την κουλτούρα και την παράδοση του νησιού! Η κεντρική θέση που κατέχει το νησί στο Αίγαιο και ο φυσικός του πλούτος, κάνει τη Νάξο εξαιρετικά αυτάρκη και γενναιόδωρη σε λιχουδιές. Το κρασί της το παρομοίαζαν με το νέκταρ που έπιναν οι θεοί. Στο νησί επίσης θα απολαύσετε εξαιρετικό κρέας (και όχι τόσο ψάρι), αφού υπάρχει σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Πολύ γνωστό είναι και το κίτρο της Νάξου, που χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά προϊόντα. Τα φύλλα της κιτριάς αξιοποιούνται για την παραγωγή του ποτού κίτρο Νάξου, ενώ από τον καρπό της παράγονται διάφορα γλυκά κουταλιού και ποτά.

Χωριά

Στα αξιώτικα χωριά, κρύβονται επίσης εκπληκτικές ομορφιές που θα ανακαλύψετε στους παραδοσιακούς οικισμούς. Στο Φιλώτι, την Απείρανθο, τον Κινίδαρο, και την Κόρωνο θα κάνετε τις πιο ωραίες βόλτες, θα πιείτε παραδοσιακό καφεδάκι και θα απολαύσετε γλυκά του κουταλιού κάτω από τα δροσερά πλατάνια.

Τέλος, για τη διασκέδαση σας, η χώρα του βράδυ σφύζει από ζωή και προσφέρει δεκάδες επιλογές για φαγητό και ποτό. Και όταν περιδιαβαίνετε στο κάστρο, ψάξτε για το… Κάστρο, το ομώνυμο καφενεδάκι που έχει καλλιτεχνική αύρα και ταξιδιάρικες μουσικές επιλογές.

Πώς πάμε;

Υπάρχει μια καθημερινή πτήση από την Αθήνα προς τη Νάξο (φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως θέσεις), καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά όλο το χρόνο και από Ραφήνα τους καλοκαιρινούς μήνες και περιόδους αιχμής.

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…