Ναόμι Κλάιν: "Ο Τσίπρας είναι μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας στην ρημαγμένη από τη λιτότητα Ευρώπη!"

Σε αποκαλύψεις, γύρω από τις συζητήσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε η Καναδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν,…

tsp klain

Σε αποκαλύψεις, γύρω από τις συζητήσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε η Καναδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, στο τελευταίο βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου της «This Changes Everything: Capitalism vs The Climate» που προδημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό «The Nation», αναφέρεται στη συντάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η παγκοσμίως γνωστή συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ» αναφέρει συγκεκριμένα στο νέο της βιβλίο:

«Εναν περίπου χρόνο πριν, δειπνούσα με μερικούς νέους φίλους στην Αθήνα. Την επομένη το πρωί, είχα προγραμματισμένη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας σε μια Ευρώπη ρημαγμένη από τη λιτότητα», αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, όπως σημειώνεται στο περιοδικό, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «ζήτησα από την ομήγυρη ιδέες για ερωτήσεις που θα μπορούσα να θέσω στον νέο πολιτικό. Ένας από αυτούς πρότεινε: “Η ιστορία σου χτύπησε την πόρτα. Εσύ απάντησες;”».

Η Κλάιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνει στο βιβλίο της:

«Την περίοδο εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Τσίπρα, διενεργούσε έναν έξοχο αγώνα κατά της λιτότητας. Παρ’ όλα αυτά, δυσκολεύονταν να διαμορφώσει μια δική του θετική οικονομική προοπτική. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι το κόμμα του δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση της κυβερνητικής συμμαχίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια απειλή για τις ωραίες θάλασσες της Ελλάδας και για το κλίμα συνολικά. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το εγχείρημα πρέπει να δοθούν για την κάλυψη των συντάξεων και όχι για να αποπληρωθούν οι πιστωτές της χώρας. Με άλλα λόγια, το κόμμα δεν παρείχε μια εναλλακτική λύση στην εξόρυξη, αλλά απλά διέθετε πιο δίκαια σχέδια για την αναδιανομή των πόρων, κάτι ανάλογο με τις περισσότερες αριστερές κυβερνήσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

Στο δημοσίευμα του περιοδικού «The Nation» αναφέρεται, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η συγγραφέας σημειώνει στο βιβλίο της πως «όταν συναντηθήκαμε την επόμενη μέρα με τον κ. Τσίπρα, ανέφερα χωρίς περιστροφές ότι οι ανησυχίες για την περιβαλλοντική κρίση επισκιάσθηκαν από άλλες πολύ πιο άμεσες. “Ήμασταν ένα κόμμα που είχε τοποθετήσει το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας”, δήλωσε (o κ. Τσίπρας), “αλλά, εξαιτίας όλων αυτών των χρόνων της ύφεσης στην Ελλάδα, ξεχάσαμε την κλιματική αλλαγή”». Τέλος, όπως τονίζεται, η Καναδή συγγραφέας διατυπώνει την άποψη ότι «αυτό είναι βέβαια απόλυτα κατανοητό.

Πρόκειται επίσης για μια τρομερά χαμένη ευκαιρία και όχι μόνο για ένα κόμμα σε μια χώρα του κόσμου», προσθέτοντας ότι «η έρευνα που έχω κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με έχει πείσει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ιστορικό άνοιγμα για την προοδευτική μεταμόρφωση» και «έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν δραματικά τη ζωή, να κλείσουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό καλών θέσεων εργασίας», καθώς και για «την προώθηση της δημοκρατίας για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…