"Ναι" του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση των δύο Σκοπιανών για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην ΠΓΔΜ

Την έκδοση των δύο Σκοπιανών πρακτόρων στην πατρίδα τους, όπου καταζητούνται για εμπλοκή στο πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

NewsRoom 05/01/2018 | 12:27

Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από σχετικό αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, που επικαλέστηκαν λόγους προστασίας των εκζητούμενων και υιοθέτησε έτσι την εισαγγελική πρόταση για έκδοση των δυο ανδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Δεκέμβριο του 2017 οι εκζητούμενοι, όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν γιατί δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στην ΠΓΔΜ, εξέφρασαν «φόβους για τη ζωή τους», ενώ ισχυρίστηκαν ότι στην πατρίδα τους «δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης».

Αρνήθηκαν δε τις εις βάρος τους κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «πολιτική» την δίωξή τους. Για κατασκευασμένες κατηγορίες έκαναν, μεταξύ άλλων, λόγο οι υπερασπιστές τους, θίγοντας μία σειρά από νομικά ζητήματα.

Η σύλληψη στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

Οι δύο άνδρες, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια στη Βουδαπέστη. 

Οι Έλληνες αστυνομικοί διαπίστωσαν τότε, ότι εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα («ερυθρές αγγελίες») της Interpol, βάσει των οποίων οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ τούς κατηγορούν για «παράνομη παρακολούθηση μέσω σύστασης συμμορίας» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας».

Διώκονται ειδικότερα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων περισσότερων από 20.000 πολιτών στα Σκόπια

O 51χρονος ήταν επικεφαλής τμήματος στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας στην ΠΓΔΜ και ο 35χρονος, βοηθός του. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκρουγέφκσι, φέρεται να ήταν στενός συνεργάτης του Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώην παντοδύναμου επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ, ξαδερφού του εθνικιστή πρωθυπουργού και κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.