Newsroom

Newsroom

Ναι στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αλλά με ποιο τρόπο;

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία αλλά και τα πρόστιμα που επέβαλε η Ειδικής Υπηρεσία Ελέγχους Ασφάλισης Αττικής στην Κρήτη με τους ελεγχόμενους να καταγγείλουν ανάρμοστη συμπεριφορά των ελεγκτών .

5791ec771dc524c8038b5035

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Βουρλάκης , η συγκεκριμένη υπηρεσία πραγματοποιούσε ελέγχους για λίγες ημέρες στα Χανιά, παρουσία Αστυνομικού, παράλληλα δε, επεδείκνυε ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους ελεγχόμενους επαγγελματίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους είναι 11.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ωστόσο είναι ένας τρόπος να σκεφτεί «διπλά» ένας επιχειρηματίας για το αν θα αφήσει ανασφάλιστο έναν εργαζόμενο του .Την ίδια στιγμή όμως όταν το πρόστιμο επιβάλλεται σε μια μικρομεσαία επιχείρηση σημαίνει αυτομάτως ότι της βάζεις λουκέτο ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να εισπράξει το κράτος τα χρήματα του προστίμου .Στην πραγματικότητα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει προτάσεις από αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να αποκτήσουν οι επιχειρηματίες ασφαλιστική συνείδηση αλλά και να παταχθείς ο αθέμιτος ανταγωνισμός οι οποίες αφορούν στην εντατικοποίηση των έλεγχων ενώ ταυτόχρονα να μειωθούν τα πρόστιμα τα οποία σε περίπτωση που επιχειρηματίας συνεχίζει να μην ασφαλίζει το προσωπικό του το ύψος του προστίμου να αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας .Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες παρουσιάζουν ότι το η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει πολύ λίγους εργαζόμενους με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση των ελέγχων να είναι αδύνατη καθώς ακόμα και αυτοί που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια γίνονται υπό δύσκολες συνθήκες αφού στο σύνολο της η ειδική υπηρεσίας απασχολεί 30 ανθρώπους για όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε στην Κρήτη και τις καταγγελίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε τοπικές ιστοσελίδες οι ελεγκτές επέβαλαν σε επιχειρηματία οικοδομικών υλικών 21.000 πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία δύο ατόμων .

Ο επιχειρηματίας κ .Νταγκουνάκης δήλωσε στο zarpanews.gr, ότι ο οδηγός του που είχε σταθμεύσει έξω από ένα κατάστημα στην Αγία Μαρίνα προκειμένου να ξεφορτώσει οικοδομικά υλικά με το γερανοφόρο όχημα, ήταν μόνος του, μέχρι την στιγμή που είδε δύο γνωστά του άτομα και επειδή συνομιλούσαν, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας θεώρησαν ότι και οι τρεις άνδρες ήταν εργαζόμενοι.

Ζήτησαν τα χαρτιά που αποδείκνυαν τη σχέση εργασίας και επειδή μόνο ο οδηγός είχε χαρτιά, οι άνθρωποι της Υπηρεσίας αποφάσισαν να επιβάλλουν ένα δυσβάσταχτο ποσό για τα άλλα δύο άτομα τα οποία ανέφεραν ότι δεν εργάζονται στην συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ ο ένας από τους δύο έχει διαγνωσθεί με πολύ υψηλό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο τον καθιστά ανίκανο να εργαστεί, όπως αποδεικνύουν και έγγραφα. Ο κ. Νταγκουνάκης έχει ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο και έχει προσφύγει στο Πρωτοδικείο, ενώ μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, συνομίλησαν με τον διευθυντή του ΙΚΑ Χανίων Στέλιο Ανετάκη.

Ο διευθυντής του ΙΚΑ κ. Ανετάκης στη συνομιλία του με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, τόνισε ότι η ΕΥΠΕΑ είναι μια ξεχωριστή Υπηρεσία, η οποία υπάγεται στη διοίκηση του ΙΚΑ, το προσωπικό της συγκεκριμένης Υπηρεσίας κάνει ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, χωρίς να ενημερώνει το ΙΚΑ για τις ενέργειες της καθώς είναι αυτόνομη.

‘’Το μόνο που μπορώ να κάνω σαν διευθυντής του ΙΚΑ, είναι να πρωτοκολλήσω την καταγγελία του Εμπορικού Συλλόγου μαζί με το πρόστιμο που καταβλήθηκε στον επιχειρηματία και να το προωθήσω και στην ίδια την ΕΥΠΕΑ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νταγκουνάκης πρέπει να κινηθεί νομικά μέσα σε δέκα ημέρες από την στιγμή που έγινε το συμβάν’’, τόνισε ο κ. Ανετάκης. Παράλληλα, ενημέρωσε τον επιχειρηματία ότι θα πρέπει να αποπληρώσει το πρόστιμο το οποίο θα μειωθεί στο μισό αν καταβληθεί εγκαίρως και αφού κινηθούν όλες οι διαδικασίες και δικαιωθεί θα πάρει πίσω τα χρήματα του.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της Ειδικής Υπηρεσίας διήρκεσε 6 ημέρες, πραγματοποιήθηκαν 165 έλεγχοι στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων και επιβλήθηκαν 1.200.000 ευρώ΄ πρόστιμο σε επιχειρήσεις. Και στους δύο νομούς όπως αναφέρει και η διοίκηση του ΙΚΑ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η αδήλωτη εργασία έφτασε το 20%.Στην ιδία ανακοίνωση η διοίκηση του ΙΚΑ διαψεύδει τις καταγγελίες του Εμπορικού Συλλόγου Χανιών περί ανάρμοστης συμπεριφοράς των ελεγκτών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι έλεγχοι διενεργήθηκαν αυστηρά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις από έμπειρους και εξιδεικευμένους ελεγκτές με εντολή άσκησης τους ελέγχου με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμό προς τους ελεγχόμενους»

Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο για το έτος 2015, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε., τα συνεργεία ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ σε όλη την χώρα, πραγματοποίησαν 34.052 ελέγχους σε επιχειρήσεις για διαπίστωση αδήλωτης απασχόλησης και διαπιστώθηκε ότι 9.975 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι. Επιβλήθηκαν πρόστιμα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 105.056.609 Ευρώ. Υπολογίζεται ότι γύρω στο 40% των επιχειρήσεων που τους επιβάλλονται τα πρόστιμα μπαίνουν στην διαδικασία ρύθμισης .

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…