Κωστής Παπαϊωάννου

Το ναι και το όχι των δικαστών, το όχι του πλήθους

Δεν παρεμβαίνει ο λαός, το ανήσυχο πλήθος. Ο λαός εκφράζει την αγωνία του. Λέει στη δικαιοσύνη να σκεφτεί καλά τι θα σημάνει η απόφαση για τη δημοκρατία. 

5136868 1

Η απόφαση θα ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη δίκη (νέο)ναζί μετά τον πόλεμο. Δικαιολογημένα ονομάστηκε ελληνική Νυρεμβέργη. Η απόφαση είναι κρίσιμη, έχει προεκτάσεις στον χώρο και τον χρόνο.

Θα ανεχτεί η ελληνική πολιτεία να συνυπάρχει με μια εγκληματική οργάνωση που φόρεσε την προβιά πολιτικού κόμματος, μπήκε στη βουλή και έπαιρνε κρατική χρηματοδότηση για να πλήττει τη δημοκρατία; Δέχεται το ελληνικό κράτος να πληρώνει αμοιβές «φουσκωτών επιστημονικών συνεργατών», να φιλοξενεί στη βουλή μπράβους και μαχαιροβγάλτες, να διορίζει μεγαλόθυμα το σόι του εγχώριου Χιτλερίσκου; Ή αντίθετα, θα δώσει η ελληνική δικαιοσύνη ένα σαφές μήνυμα ότι έχει τελειώσει η παρατεταμένη θεσμική ανοχή και αμεριμνησία απέναντι στην ωμή βία των χρυσαυγιτών;

Ότι δε θα επαναληφθεί το ανήκουστο: το πρωί βουλευτές και τη νύχτα τραμπούκοι και νταήδες στους αδύναμους. Με λίγα λόγια, θα σώσει την τιμή της η δικαιοσύνη μετά από αβελτηρία πολλών ετών; 

Ας σκεφτούμε τι θα σημάνει τυχόν απαλλακτική απόφαση για την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην κοπιώδη οικοδόμηση της στοιχειώδους πεποίθησης ότι μπορούν οι θεσμοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις. Ένας κόσμος ολόκληρος έχει εναποθέσει στη δικαιοσύνη τις ελπίδες του μετά από διαψεύσεις πολλών ετών, όταν το ρατσιστικό έγκλημα έμενε ατιμώρητο και ο Ρουπακιάς έλεγε στους αστυνομικούς που τον συλλάμβαναν «Είμαι δικός σας, είμαι Χρυσή Αυγή». 

Ακόμα όμως και αν η απόφαση δώσει αντίθετο μήνυμα, αυτό δε σημαίνει ότι «γυρνάμε πίσω στην αφετηρία». Δεν επιστρέφουμε στην εποχή πριν την αυτοδιάλυση της ΧΑ, την πολυδιάσπαση, τα αλληλοκαρφώματα, τους εκβιασμούς, τις πιρουέτες του αρχηγού και των παλικαράδων του. Δεν γυρνάμε πριν από το κλείσιμο των γραφείων.

Δε γυρνάμε πριν από την κατακραυγή και τη γελοιοποίηση. Και πάντως, δε θα ζητήσουμε συγγνώμη από τους μπράβους μαχαιροβγάλτες. Το κρίσιμο: δε θα δεχτούμε ότι μια απόφαση αναντίστοιχη των στοιχείων που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο θα επανανομιμοποιήσει ουσιαστικά τη δράση της ΧΑ. Είναι εγκληματική οργάνωση.   

Λένε κάποιοι: μήπως το «Δεν είναι αθώοι» συνιστά υπόδειξη ή και παρέμβαση στη δικαιοσύνη; Κατ’ αρχήν στη δικαιοσύνη παρεμβαίνουν πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, παρεμβαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες ή δομές του βαθέως κράτους. Αυτοί δηλαδή που ξέρουν να πιέζουν, να συνδιαλέγονται και να συναλλάσσονται.

Δεν παρεμβαίνει ο λαός, το ανήσυχο πλήθος. Ο λαός εκφράζει την αγωνία του. Λέει στη δικαιοσύνη να σκεφτεί καλά τι θα σημάνει η απόφαση για τη δημοκρατία. Με τον τρόπο του τονίζει ότι η απόφαση είναι κομβική για την εξέλιξη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η κοινή γνώμη με το «Δεν είναι αθώοι» δηλώνει το αυτονόητο: δε γίνεται να θεωρείται νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα μια οργάνωση με παραστρατιωτικό βραχίονα που δρα στο δρόμο. Αυτό θα το λέει και μετά την Τετάρτη σε κάθε περίπτωση. 

* O Κωστής Παπαϊωάννου ήταν Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Μάρτιο 2015 ως τον Νοέμβριο 2016 οπότε και παραιτήθηκε. Ήταν επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Διδάσκει ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής: Ασκήσεις ναζιστικής καθαρότητας». Από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κυκλοφορεί η μπροσούρα του «Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…