Ναφτάλι Μπένετ: Ποιός είναι ο νέος ακροδεξιός πρωθυπουργός που «εξοστράκισε» τον Νετανιάχου

«Έχω σκοτώσει πολλούς Άραβες στη ζωή μου και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό» είναι μία από τις δηλώσεις που είχε κάνει πρωτοσέλιδα το 2013.     

ersah

Η 12ετής παραμονή στην εξουσία του Μπενζαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού του Ισραήλ έληξε «πανηγυρικά» για πολλού υποστηρικτές του διαδόχου του, Ναφτάλι Μπένετ, με χορούς και πανηγύρια στο Τελ Αβίβ και όχι μόνο. 

Ο νέος ακροδεξιός πρωθυπουργός ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή, υπόσχεται να οδηγήσει σε «νέα πλεύση» το κράτος του Ισραήλ και θεωρείται από πολλούς το ακροδεξιό alter-ego του Νετανιάχου ή απλώς η «ακτινογραφία» του. Ανακτώντας το ρόλο του ρυθμιστή στην τρικυμιώδη πολιτική σκηνή του Ισράηλ, φαίνεται να αντιπροσωπεύει ακόμη πιο «θερμά» και από τον προκάτοχό του «πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις αντιθέσεις» που ορίζουν τη χώρα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Associated Press.

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Νέες μέρες για το Ισραήλ με τις «ευλογίες» μεγάλων ηγετών του κόσμου:

«Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας», δήλωσε η Μέρκελ σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ, και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μεταξύ άλλων, «Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας».

Ποιός είναι ο Ναφτάλι Μπένετ

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο εκατομμυριούχος του τεχνολογικού τομέα ηγέτης της ριζοσπαστικής δεξιάς, υπήρξε πρώην σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτός από πολιτικός του αντίπαλος: «Είναι ένας θρησκευόμενος Εβραίος που έβγαλε όμως εκατομμύρια στον, ως επί το πλείστον κοσμικό τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ένας υπέρμαχος του κινήματος των εποικισμών που ζει σε προάστιο του Τελ Αβίβ, και ένας πρώην σύμμαχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος συνεργάστηκε με κεντρώα και αριστερά κόμματα για να δώσει τέλος στη 12ετή παραμονή του στην εξουσία», αναφέρεται σχετικά στο Associated Press.  

Το υπερεθνικιστικό κόμμα του, Γιαμίνα (Yamina), κέρδισε μόνο επτά έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ στις εκλογές του Μαρτίου, αλλά αρνούμενος να δεσμευτεί στον Νετανιάχου, πήρε τα ηνία στο παιχνίδι εξουσίας και κατέληξε πρωθυπουργός.

O Μπένετ αντιτίθεται στην ανεξαρτησία των Παλαιστινίων και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους το οποίο όπως ισχυρίζεται «θα καταστεί μακροπρόθεσμα τρομοκρατικό κράτος όπως η Γάζα». Παράλληλα, είναι ένθερμος υποστηρικτής της επέκτασης των παράνομων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Δυτική Όχθη όπου και εδράζεται μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης του Μπένετ, αποτελεί για πολλούς Παλαιστίνιους μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας και σημαντικό εμπόδιο για μια ειρηνική λύση. 

Μάλιστα ο Μπένετ επέκρινε έντονα τον Νετανιάχου όταν συμφώνησε να επιβραδύνει την ανέγερση οικισμών λόγω πιέσεων από τον πρόεδρο Ομπάμα, που προσπάθησε και απέτυχε να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία νωρίς κατά την πρώτη του θητεία.

Ο 49χρονος πρωθυπουργός, αυτοπροσδιορίζεται ως «θρησκευτικός εθνικιστής», και δηλώνει ότι βρίσκεται πιο δεξιά από τον Νετανιάχου ενώ αρέσκεται να επιδίδεται σε προκλητικά σχόλια τόσο με στόχο τους Παλαιστινίους, όσο και την αριστερά:

«Έχω σκοτώσει πολλούς Άραβες στη ζωή μου και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό» είναι μία από τις δηλώσεις που είχε κάνει πρωτοσέλιδα το 2013. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ αποκαλεί τον Μπένετ «κλόουν» που ηγείται ενός «παραληρηματικού, εθνικιστικού» κόμματος που έχει «οσμή φασισμού και διαφθοράς».

Το παρελθόν του Μπένετ και το έναυσμα να εμπλακεί με την πολιτική

Ο Ναφτάλι Μπένετ, γιος Εβραίων Αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου το 1972, στην παράκτια πόλη Χάιφα του Ισραήλ και είναι πτυχιούχος Νομικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Έγινε πολυεκατομμυριούχος πουλώντας την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyota που κατείχε έναντι 123 εκατ. ευρώ το 2005, και θα μπορούσε να είχε περάσει το υπόλοιπο της ζωής του «πίνοντας κοκτέιλ στην Καραϊβική», όπως επίσης αρέσκεται να λέει σε δημόσιες εμφανίσεις του.

Έναυσμα αποτέλεσε η συμμετοχή του στον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο όπως έχει δηλώσει ο Ισραηλινός πρώην στρατιώτης στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της CNN.gr, ως πρώην ταγματάρχης της μονάδας Μαγκλάν, ένας από τους βασικούς πυλώνες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, κατάφερε να εισχωρήσει στο τότε κόμμα της αντιπολίτευσης, Λικούντ. Με την ειαγωγή του στο κόμμα, υπηρέτησε ως προσωπάρχης του Νετανιάχου από το 2006 έως το 2008. Η απογείωση της πολιτικής του καριέρας ωστόσο έγινε το 2012, όταν εντάχθηκε και τελικά κατόρθωσε να ηγηθεί του θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, το οποίο κέρδισε 12 έδρες στην Κνεσέτ ένα χρόνο αργότερα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτή ήταν η πολιτική άνοδος που τον κατέταξε στους κύριους «παίκτες» στο χώρο της ισραηλινής δεξιάς, ανέκαθεν μέχρι προσφάτως στη σκιά του Νετανιάχου. Τέλος, ως ηγέτης του κόμματος Yamina ενστερνίστηκε έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, «αναμειγνύοντας» χαμηλότερους φόρους και δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες με σκληρή γραμμή ενάντια στο Ιράν και στηρίζοντας παράλληλα την προσάρτηση σχεδόν των δύο τρίτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…