"Να σταματήσει η υποκρισία για το ελληνικό χρέος"

Σε αιχμηρό του άρθρο το Bloomberg επισημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η υποκρισία γύρω από το ελληνικό χρέος. Καλεί τους δανειστές να αλλάξουν επιτέλους θέση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας πως τα τελευταία επτά χρόνια το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν υποστηρίξει την Ελλάδα με δάνεια σε αντάλλαγμα την επιβολή σκληρής λιτότητας.

577e58ff1dc524d2598b4ce8

Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη χρειάζεται να δώσει επιτέλους ένα τέλος στο φαύλο κύκλο της λιτότητας βάζοντας σε ένα δρόμο άμεσης μείωσης το ελληνικό χρέος.

Μάλιστα, το πρακτορείο χαρακτηρίζει την πολιτική της λιτότητας αποτυχημένη καθώς το μόνο που έχει καταφέρει είναι να συρρικνώσει την οικονομία και να αυξήσει το χρέος της χώρας.

Στο αιχμηρό του άρθρο, το Bloomberg επισημαίνει πως από πλευράς ΔΝΤ έχει γίνει ξεκάθαρα πως θα λάβει μέρος σε ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μόνο εάν αυτό περιλαμβάνει μια ρεαλιστική πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως τονίζεται στο editorial, ξεκάθαρη επιλογή αποτελεί η άμεση μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι όμως που σύμφωνα με το πρακτορείο, φοβίζει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από τους ψηφοφόρους τους.

«Οι δανειστές θα πρέπει λοιπόν να κινηθούν προς τη διαδικασία της ελάφρυνσης του χρέους». Από την άλλη μεριά, το Bloomberg ως εναλλακτική λύση προτείνει ένα άλλο πακέτο παραχωρήσεων.

Σε αυτές θα βρίσκονται η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, η επέκταση των λήξεων των δανείων καθώς και περίοδοι χάριτος. Όπως επισημαίνει πάντα το Bloomberg ένα επαρκώς ολοκληρωμένο σχέδιο είναι ικανό να καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Αυτό πρέπει να εξαρτάται από το να επιτύχει η Ελλάδα μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και όχι πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία κανείς δεν θεωρεί εφικτά.

Τέλος, το Bloomberg τονίζει πως η χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης χωρίς να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Αυτό, όπως αναφέρει, απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των «μπαλωμάτων» των επιδιορθώσεων και της υποκρισίας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…