«Να πληρώσει η Amazon»

Περισσότεροι από 400 βουλευτές από 34 χώρες υπέγραψαν επιστολή με παραλήπτη τον βασικό μέτοχο της Amazon.com Inc. Τζεφ Μπέζος, στο πλαίσιο εκστρατείας που υποστηρίζει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας «απέφυγε και απέρριψε… χρέη προς τους εργαζόμενους, κοινότητες και τον πλανήτη». 

NewsRoom 03/12/2020 | 23:31

Οι 400 βουλευτές, απηύθυναν επιστολή στον Τζεφ Μπέζος, στηρίζοντας τα αιτήματα της καμπάνιας και δεσμευόμενοι για νομοθετικές πρωτοβουλίες επιβολής τους. Οι βουλευτές κατηγορούν τον Μπέζος ότι σκόπιμα αγνοεί τα χρέη του προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες, τον πλανήτη, και τον καλούν να αλλάξει τις πολιτικές του. «Μέσα από τα κοινοβούλιά μας θα αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε το κίνημα που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο για να Αναγκάσουμε Την Amazon Να Πληρώσει.» διαμηνύουν. Να τονιστεί ότι η εκστρατεία «Make Amazon Pay» ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου –ημέρα της γνωστής Black Friday– από έναν συνασπισμό περισσότερων από 50 οργανισμών (συνδικάτα, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς κ.ά.), με αιτήματα που περιλαμβάνουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας και πλήρη διαφάνεια στην πληρωμή φόρων. 

Μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνονται ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, οι Ithan Omar και Rashida Tlaib του κογκρέσου των ΗΠΑ, η Εbru Günay από το Τουρκικό HDP και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Heidi Hautala.

Σημειωτέον ότι στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία για τη φορολογία των ψηφιακών υπερκολοσσών (Facebook, Google, Netflix, Spotify και φυσικά και Amazon).

Στην επιστολή προς τον Μπέζος τονίζεται μεταξύ άλλων:

« Η δική σας τεράστια ατομική περιουσία αποτελεί ζωντανή απόδειξη της απλήρωτης εργασίας, του δωρεάν κοινωνικού κεφαλαίου και των μη αποζημιωμένων περιβαλλοντικών υλών που η εταιρεία σας έχει εκμεταλλευτεί. Ναι, έχετε καινοτομήσει και διαχειριστεί την Amazon επιδέξια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της προκλητικής συσσώρευσης κεφαλαίου σας, οφείλεται στο γεγονός ότι, για πάρα πολύ καιρό, έχετε αποφύγει να πληρώσετε αξιοπρεπείς μισθούς, να πληρώσετε για την καταστροφή των τόσο ζωτικών για την οικονομία, μικρών επιχειρήσεων, να πληρώσετε για την περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία μεγιστοποίησε τα κέρδη σας και τέλος αποφεύγετε να πληρώσετε φόρους.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, εκ μέρους του πλανήτη μας, να αναγκάσουμε την Amazon να πληρώσει».