Να παραδοθεί η δικογραφία ή το πόρισμα της Τσατάνη για Βγενόπουλο ζητάει ο Παπαγγελόπουλος

Απόλυτα ξεκάθαρος υπήρξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά τη σημερινή, δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, στην οποία έχει κληθεί τόσο ο ίδιος, όσο και υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από αίτημα των Ευάγγελου Βενιζέλου και Χαράλαμπου Αθανασίου.

5703d5c81dc524364a8b47ea

Ο κ. Παπαγγελόπουλος επανέλαβε ότι ορισμένα Μέσα του επιτίθενται ενορχηστρωμένα και εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια σπίλωσής του, ενώ παράλληλα εξέφρασε την έκπληξή του γιατί όπως είπε «κανένας δεν με ρώτησε για την υπόθεση της κ. Τσατάνη». Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε διάσταση με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, τονίζοντας ότι «αν δεν με ρωτήσετε, θα λέτε ότι o αναπληρωτής ο υπουργός δεν απάντησε και ότι είναι σε διάσταση με τον υπουργό. Σας πληροφορώ ότι με τον κ. Παρασκευόπουλο βρισκόμαστε σε πλήρη σύμπνοια». «Μέχρι και την ίδια ομάδα υποστηρίζουμε», είπε αστειευόμενος.

Σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περί ευθείας και απαράδεκτης θεσμικής παρέμβασής του στη δικογραφία που χειριζόταν η Γεωργία Τσατάνη ο κ. Παπαγγελόπουλος τον κατηγόρησε ότι «πραγματοποιεί αέρινες ντρίπλες και φανταστικές προσποιήσεις» και έκανε λόγο για κακόπιστη κριτική.

«Την υπόθεση Βγενόπουλου έπρεπε να χειριστεί εισαγγελέας Διαφθοράς»

Αναφορικά με την υπόθεση της εισαγγελέως Τσατάνη και την αρχειοθέτηση από την ίδια του φακέλου της υπόθεσης Βγενόπουλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτης Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους ότι «την υπόθεση Βγενόπουλου έπρεπε να χειριστεί εισαγγελέας Διαφθοράς». Αντιθέτως, είπε, «η δικογραφία αφαιρέθηκε για να συσχετιστεί». Όπως όμως διευκρίνισε «ουδέποτε έχει αφαιρεθεί δικογραφία από εισαγγελέα, αφότου έχουν ληφθεί εξηγήσεις από ύποπτο. Και στην προκειμένη περίπτωση, η δικογραφία αφαιρέθηκε από την κ. Ράικου αφού είχαν ληφθεί εξηγήσεις». «Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα διερευνηθεί» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης Βγενόπουλου, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα. «Για την υπόθεση ξέρω όσα διάβασα από τα έγγραφα του Υπουργείου που έχω νόμιμη πρόσβαση. Δεν ήξερα την υπόθεση, όμως τώρα προκειμένου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ασχολήθηκα» ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ σοβαρή, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να πάρουμε αντίγραφο της δικογραφίας ή τουλάχιστον το πόρισμα που συνέταξε η κ. Τσατάνη» και ζητώντας να κληθούν στην Επιτροπή οι κ.κ. Ελευθεριάνος, Ορνεράκης, Αγγελής και Παντελής, αλλά και όσοι έχει ζητήσει να προσέλθουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή οι Τσατάνη, Ντογιάκος, Κουτζαμάνη και Ράικου. Άλλωστε, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ξεκάθαρα στο αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου να δοθούν τα έγγραφα στην Επιτροπή ότι «την επόμενη φορά που θα έρθω θα φέρω όλα τα έγγραφα του Υπουργείου, να είναι στη διάθεσή σας».

Εκείνο ωστόσο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι το γιατί, παρότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να κατατεθεί η δικογραφία ή το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Τσατάνη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου, δεν παραδίδεται στον Άρειο Πάγο ούτε όμως στην Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τους δύο υπουργούς γι’ αυτή την υπόθεση. Δεδομένου μάλιστα ότι η διάταξη με την οποία η εισαγγελέας Εφετών αρχειοθετεί την υπόθεση εμφανίζεται ως στοιχειοθετημένη, θα ήταν απολύτως φυσιολογικό ένα αντίγραφο αυτής να παραδοθεί τουλάχιστον στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Ας ψάξουν όσο θέλουν. Δεν θα βρουν τίποτα»

Σε σχέση με τη περιβόητη συνάντησή του με τη Γεωργία Τσατάνη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε: «η κ. Τσατάνη δεν μου ζήτησε να με δει για να της πω τι θα κάνει. Ζήτησε να με δει γιατί είχε στοχοποιηθεί. Ήρθε να μου πει ένα πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι ιδιωτική η συνομιλία». Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική αναφορά βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ως προς τις σχέσεις του με άλλους δικαστές: «έχω ζήσει τριάντα χρόνια στη Δικαιοσύνη, ποιους θα έχω φίλους; Θα ποινικοποιήσουμε και τις φιλίες μας;». «Γι’ αυτό μίλησα και για υποκρισία» πρόσθεσε και κατέληξε: «ας ψάξουν όσο θέλουν. Δεν θα βρουν τίποτα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επανέλαβε ότι καμία ανάμειξη δεν είχε ούτε ασχολήθηκε με την υπόθεση Βγενόπουλου ή Τσατάνη, ενώ αντέδρασε εντονότατα στην επιμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου να χαρακτηρίζει «ντροπή» ότι δεν απάντησε και δεν πήρε θέση στο ζήτημα της αρμοδιότητας της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, όσον αφορά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά της Τσατάνη. «Τον έχω ικανό για οποιαδήποτε απρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζοντας ότι δεν έχει δει τη δικογραφία της κ. Τσατάνη για να απαντήσει σήμερα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…