Να παραδοθεί η δικογραφία Βγενόπουλου στην Επιτροπή της Βουλης

Την ώρα που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις μετά από καταγγελίες που τους θέλουν να έχουν παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βγενόπουλου, η επίμαχη δικογραφία δεν παραδίδεται ούτε στον Άρειο Πάγο.

570e4ef71dc52451788b48f1

Το γεγονός ότι η δικογραφία μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, η οποία απασχολεί τις ελληνικές και κυπριακές Αρχές αλλά πλέον και την ελληνική Βουλή, δεν έχει παραδοθεί ούτε καν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ώστε να διαπιστώσει αν η εισαγγελέας Τσατάνη, την είχε αρχειοθετήσει δικαιολογημένα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά ενέργεια η οποία στηρίζεται σε νομικισμούς, την ίδια ώρα που και η ίδια η εισαγγελέας Τσατάνη αποφεύγει να καταθέσει στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που έχει διαταχθεί.

Δεδομένης της τροπής που έχει πάρει η υπόθεση, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οφείλει να ζητήσει τη δικογραφία της υπόθεσης. Αυτό άλλωστε ζήτησε και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ο ίδιος ο Δημήτρης Παππαγγελόπουλος, αναφέροντας ότι για την υπόθεση Βγενόπουλου δεν γνώριζε κάτι, παρά μόνο όσα είχε διαβάσει στα έγγραφα του Υπουργείου στα οποία άλλωστε έχει νόμιμη πρόσβαση και ζητώντας η Επιτροπή να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας ή τουλάχιστον το πόρισμα της εισαγγελέως η οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση. Άλλωστε η Επιτροπή Θεσμών αφενός διενεργεί τον σχετικό έλεγχο και αφετέρου είναι αρμόδια για τον έλεγχο της λειτουργίας των Θεσμών και της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εισαγγελέως Τσατάνη η οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση, όλα όσα έχουν γίνει είναι δικαιολογημένα. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιο το γιατί δεν παραδίδεται η δικογραφία στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και δεν ζητείται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφού απ’ ό,τι λένε Τσατάνη και Βγενόπουλος, αυτή δεν ενοχοποιεί κανέναν. Ποιος είναι άραγε ο λόγος για τον οποίο δεν παραδίδεται μια δικογραφία η οποία αποδεικνύει την αθωότητα του εξεταζόμενου;

Είναι πραγματικά αδιανόητο, μια εισαγγελέας κι ένας υπό έρευνα επιχειρηματίας να διατείνονται την αθωότητά τους, αλλά πρώτον να μην εμφανίζουν τη δικογραφία όπως επιβάλλεται και δεύτερον να μην εμφανίζονται να καταθέσουν, η μεν πρώτη στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου, ο δε δεύτερος στις κυπριακές Αρχές, δημιουργώντας προσκόμματα στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Το σίγουρο είναι πως τόσο η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη όσο και ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα έπρεπε, δεδομένου ότι, όπως ισχυρίζονται, η όλη διαδικασία είναι σύννομη, να ζητήσουν και μάλιστα επιτακτικά, την κατάθεση της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο. Άλλωστε έτσι θα αποδεικνυόταν -αν μπορεί να αποδειχθεί- και ο ισχυρισμός τους ότι όλα έγιναν καλώς.

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Screenshot 2024 04 20 213831

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Ο αστυνομικός φρουρός του τμήματος, ο πρώτος που ενημερώθηκε από την 28χρονη ότι ήθελε να…

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

VOULI 5 5

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

kakokairia amf 1 1

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

temph 1

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

Τον εντοπισμό δείγματος ανθρώπινου γενετικού υλικού στο οικόπεδο που γίνονται οι δειγματοληψίες του χώματος από…