Να "παγώσουν" οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Οι μετανάστες που κρατούνται στη Λέσβο και τη Χίο ζουν σε «άθλιες» συνθήκες, με ελάχιστη πρόσβαση σε νομική συνδρομή και σε πληροφορίες για τη μοίρα τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

570733151dc524311f8b4ab2

«Οι άνθρωποι που κρατούνται στη Λέσβο και τη Χίο δεν έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε νομική βοήθεια, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποστήριξη, και σχεδόν καμία πληροφόρηση για την τρέχουσα κατάστασή τους ή την πιθανή μοίρα τους», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Gauri van Gulik.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως μεταξύ αυτών που κρατούνται στα hotspots είναι ένα μωρό με προβλήματα υγείας μετά από μία επίθεση στη Συρία, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, άνθρωποι που δεν μπορούν να περπατήσουν και ένα κοριτσάκι με αναπτυξιακά προβλήματα.

Πολλοί πρόσφυγες μίλησαν για έλλειψη πρόσβασης σε γιατρούς και ιατρικό προσωπικό. Η νομική υποστήριξη είναι δυσεύρετη για την συντριπτική πλειοψηφία και οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλων αναμένεται να επισπευσθούν, σύμφωνα με την έκθεση.

Πρόσφυγες κατήγγειλαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για το τι περιλαμβάνει η διαδικασία αίτησης για άσυλο. Πολλοί έχουν λάβει ανεπαρκή ή και καθόλου έγγραφα για την καταγραφή τους.

«Είναι πιθανό χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο να επιστραφούν στην Τουρκία, μολονότι είναι καταφανώς μη ασφαλές γι’ αυτούς», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Μία γυναίκα από τη Συρία είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η ίδια και η οικογένειά της υπέγραψαν σειρά εγγράφων χωρίς την παρουσία μεταφραστή, και δεν τους δόθηκαν αντίτυπα. «Δε χρειάζομαι φαγητό, χρειάζομαι να ξέρω τι συμβαίνει», υποστήριξε.

«Σοβαρά και άμεσα βήματα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κενά που έχουμε καταγράψει στη Λέσβο και τη Χίο», σημείωσε η van Gulik. «Δείχνουν ότι πέρα από το ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα από την ελληνική πλευρά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Μέχρι αμφότερα να επιλυθούν, δεν πρέπει να γίνουν άλλες επαναπροωθήσεις».

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…