Newsroom

Newsroom

Να μην παίζει με την Παιδεία η ΚΕΔΕ

Η τακτική των εμβαλωματικών λύσεων, που εξυπηρετούν δεκαετίες τώρα όχι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας αλλά μια ελληνικού τύπου νεοφιλελεύθερη πολιτική (βλέπε άκρατη διαπλοκή, πελατειακό κράτος και όχι μόνο), έχει συντελέσει ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πολύ δύσκολη σημερινή κατάσταση.

Tου Χρήστου Πιλάλη

 Ευτυχώς η τακτική αυτή δεν συνεχίζεται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρώτο (ανιχνευτικό) χρόνο της κυβέρνησής του με τους ΑΝ.ΕΛΛ. προχώρησε και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις που κυρίως απεικονίζουν τη φιλοσοφία της Αριστεράς στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό κάθε φορά, όσο και αν πιέζεται από την εποπτεία των «θεσμών».

Γι’ αυτό, κάποια από τα μακριά χέρια του νεοφιλελευθερισμού, οι τοπικοί άρχοντες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., φρόντισαν να πάρουν απόφαση στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (1-3/12), σύμφωνα με την οποία ως βασική μεταρρύθμιση που αιτείται η ΚΕΔΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζεται η διοικητική μεταφορά των νηπιαγωγείων στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε χρήματα και κοιτάμε να τα πάρουμε με κάθε τρόπο, με κάθε δικαιολογία, λένε επί της ουσίας αυτοί οι δήμαρχοι. Ακόμη και αν αυτή είναι η πιο κρίσιμη και ουσιαστική περίοδος για την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε παιδιού, όπως μας επισημαίνουν και πολύ σωστά οι νηπιαγωγοί.

Οι τοπικοί αυτοί άρχοντες μένουν παγερά αδιάφοροι στις ολέθριες συνέπειες που υπέστησαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με την εφαρμογή του Ν. 2880/2001.

Οταν μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους γονείς να πληρώνουν για την προσχολική φροντίδα, τις υπηρεσίες των σταθμών και τις εργασιακές σχέσεις των βρεφονηπιοκόμων να υποβαθμίζονται.

Την ίδια τύχη θέλουν για τα νηπιαγωγεία οι δήμαρχοι που ζητούν σήμερα τη μεταφορά των νηπιαγωγείων στους δήμους;

Γνωρίζουν ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι παιδοφυλακτήριο;

Γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα πολλών και μα­κροχρόνιων ερευνών έδειξαν ότι μικρό ποσοστό από παιδιά που αν και είχαν τύ­χει καλής προσχολικής αγωγής αντιμετώπισαν αργότερα μαθησιακά προβλή­ματα ή εκδήλωσε αντικοινωνική συμπεριφορά ή σταμάτησαν το σχολείο;

Οτι η προσχολική αγωγή επιτρέπει την πρώιμη ανίχνευση πιθανών δυσκολιών του μαθητή και έτσι αποτελεί πολύ σημα­ντικό εργαλείο στην πρόληψη της σχο­λικής εγκατάλειψης;

Οτι οι νηπιαγωγοί είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες που εργάζονται με παιδιά στη σημαντικότερη για την εξέλιξή τους ηλικία, οι οποίοι δεν μπορεί να βρίσκονται έξω από τον κεντρικό εθνικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό, χωρίς παιδαγωγική καθοδήγηση και προγράμματα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χωρίς επιμόρφωση;

Είναι προφανές ότι δεν τα γνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρουν όλα αυτά. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτών των δημάρχων, πέρα από οικονομικά οφέλη σε βάρος γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα επωμιστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας μεταφοράς, δεν προσδοκά κάτι άλλο από τη «μεταρρυθμιστική» της πρόταση.

Γιατί καμία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις μιας καλής προσχολικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξασφαλίσει και αυτό φάνηκε και από την προσχολική φροντίδα που ανέλαβε εδώ και 15 χρόνια.

Ο Χρήστος Πιλάλης είναι υπεύθυνος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  

πηγή:efsyn.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Παραμένει… «χωράφι» το Ελληνικό: Εγκαταλείπουν μαζικά την επένδυση που… θα ξεκινούσε το 2019

Παραμένει… «χωράφι» το Ελληνικό: Εγκαταλείπουν μαζικά την επένδυση που… θα ξεκινούσε το 2019

Μετά την αποχώρηση των ξένων επενδυτών, ήρθε και η σειρά των ελληνικών τραπεζών να αναθεωρήσουν…

Ρωσία: Συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα

Ρωσία: Συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα

O 32χρονος Ίβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία -…

Εξαρθρώθηκε δίκτυο από Γκοτζίλα που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα – «Χτύπησε» πάλι το Κουλούρι

Εξαρθρώθηκε δίκτυο από Γκοτζίλα που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα – «Χτύπησε» πάλι το Κουλούρι

Το Κουλούρι έδωσε τη δική του εκδοχή για τη «συνταρακτική» αποκάλυψη της ΕΥΠ και της…

Δίκη Πισπιρίγκου: «Ελεγα μην πεθάνεις, όχι κι εσύ» – Συγκλόνισε ο γιατρός που επανέφερε την Τζωρτζίνα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Ελεγα μην πεθάνεις, όχι κι εσύ» – Συγκλόνισε ο γιατρός που επανέφερε την Τζωρτζίνα

Ο αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου συγκλόνισε με την κατάθεσή του. Η Ρούλα Πισπιρίγκου ακούγοντας τον γιατρό…