«Να μας προσκομίσετε τα στοιχεία. Πόσα κρούσματα υπήρξαν στον πολιτισμό;»

Η ΠΟΘΑ με αφορμή το νέο κυβερνητικό λουκέτο στον πολιτισμό, απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία. 

ποθα

Mε αφορμή το νέο κυβερνητικό λουκέτο στον πολιτισμό, μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, και την αυθαίρετη και προκλητική κατάταξη θεάτρων, κινηματογράφων και συναυλιακών χώρων σε «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητάει τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων που ιχνηλατήθηκαν σε θεατές.

Με δεδομένο πως έως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σε θεατή πολιτιστικής εκδήλωσης, στοιχείο που αναδεικνύει σε υψηλής ασφαλείας τους χώρους πολιτισμού, η ΠΟΘΑ ζητάει, με επιστολή της προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τους υπουργούς Υγείας, Πολιτισμού και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να δημοσιοποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα συνδέονται μέσω της ιχνηλάτησης με πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης ζητάει να μάθει πόσοι θεατές παρουσιάστηκαν θετικοί σε τυχαία τεστ «και οτιδήποτε άλλο στοιχειοθετεί επιστημονικά την ανάγκη ενός τόσο αυστηρού και καταστροφικού πλαισίου».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως «όλη αυτή η μεθόδευση στοχοποιεί τον κλάδο και φοβίζει το κοινό. Νιώθουμε ότι ο ήδη ευαίσθητος κλάδος μας δέχεται μια αναίτια επίθεση. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με το δικαίωμα που μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος, ζητάμε να μας προσκομίσετε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καθήμενων (δηλαδή θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες σε αίθουσες συναυλιών με υποχρεωτική χρήση μάσκας και κινηματογραφικές προβολές) αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης».

Στην επιστολή καταγράφεται το χρονικό της κρίσης και οι επιπτώσεις της στον πολιτισμό με τις επαναλαμβανόμενες καραντίνες, ενώ σημειώνεται πως, με τη διεξαγωγή των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, «ο κλάδος ήταν ο τελευταίος στον οποίον επετράπη η επαναδραστηριοποίηση. Έκτοτε οι εκδηλώσεις στα θέατρα και στους χώρους συναυλιών λειτούργησαν με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε υποδειγματικά. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το πρωτόκολλο αυτό αυστηροποιήθηκε με ακόμα μικρότερη πληρότητα, της τάξεως του 30%, και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό σε όλη την διάρκεια της παράστασης ή της συναυλίας. Τα μέτρα τηρήθηκαν με ευλάβεια και ο χώρος μας ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο, που ήδη φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη. Και ενώ τα θεατρικά και μουσικά σχήματα ολοκλήρωναν τις πρόβες τους και ετοιμάζονταν για τις πρεμιέρες τους ή είχαν μόλις ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν τη χαριστική βολή για τον κλάδο μας, αφού ο πολιτισμός θα είναι κλειστός για το κοινό για τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα. Τα μέτρα αυτά δεν περιελάμβαναν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα άλλων κλάδων όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές, πέρα από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, μέτρο που ούτως ή άλλως ισχύει από το τέλος της καραντίνας».

Τα μέλη της ΠΟΘΑ σημειώνουν πως επιφυλάσσονται «για οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα αντίδρασης στην οικονομική και ηθική εξόντωση καθώς και στην συκοφάντηση του κλάδου, που προκαλούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις».

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…