"Να κάνει πίσω το Βερολίνο στις παράλογες απαιτήσεις για τα πλεονάσματα"

Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτηρίζει την αρχική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στη γερμανική κυβέρνηση ζητώντας από το Βερολίνο να κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις που έχει για τα πλεονάσματα μετά το πέρας του προγράμματος.

58ac3e061dc52452538b4843

Την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μονοπώλησε το χθεσινό Eurogroup και τα όσα αποφασίστηκαν μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. 

Μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup με την οποία επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι πλευρές συμφώνησαν με υποχωρήσεις, καλώντας τη Γερμανία να «βαδίσει και εκείνη στο δρόμο του ρεαλισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα. Επίσης, ο τόνισε τη σημαντικότητα της επανεφαρμογής των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την αγορά εργασίας.

Εν συνεχεία, εξαπέλυσε «βολές» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ακολουθεί μία «παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της πραγματικότητας», αφού «βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο μετά την έκβαση του Eurogroup».

Δεν πρόκειται για νομοθέτηση υπό αίρεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν τίθεται πλέον λόγος για νομοθέτηση υπό αίρεση αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρα και αντίμετρα. Όπως είπε, η συζήτηση για προνομοθέτηση υπό αίρεση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. 

«Υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που θα ισχύσουν από την 1-1-2019» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ανεξαρτήτως λογικής του δημοσιονομικού διορθωτή τα μέτρα αυτά, όπως η μείωση του αφορολογήτου, και τα αντίμετρά τους που θα έχουν ουσιαστικά μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο θα ισχύσουν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Επ’ αυτού, ξεκαθάρισε πως δεν είναι προαπαιτούμενο η υπεραπόδοση των μέτρων για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων.

Ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε να δώσει τεχνικές λεπτομέρειες για το προσχέδιο της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη χθες, ωστόσο σταχειοθέτησε τα κύρια σημεία της από εδώ και πέρα διαπραγματευτικής πορείας, λέγοντας ότι πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, έπειτα η τα πλεονάσματα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τέλος η ένταξη στο QE. Πάντως, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η «συμφωνία – πακέτο».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως έχει προκύψει βούληση από όλες τις πλευρές για οριστική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με σκοπό φυσικά να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν έδωσε συγκεκριμένο πάντως χρονικό πλαίσιο για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. 

Σημειώνεται πως οι θεσμοί έρχονται εκ νέου στη χώρα μας για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μετά την Καθαρά Δευτέρα. 

«εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών στο Eurogroup

Στην Αθήνα επιστρέφουν και πάλι οι θεσμοί με σκοπό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, καθώς από το χθεσινό Eurogroup βγήκε λευκός καπνός.

Η ελληνική πλευρά κατέληξε σε συμβιβασμό όσον αφορά τις αξιώσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ για την προνομοθέτηση μέτρων κερδίζοντας από την άλλη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και τη δέσμευση της Κομισιόν για εξαίρεση από τις δαπάνες πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντιστάθμισμα για την προνομοθέτηση αποτελούν μία σειρά από μέτρα φορολοελάφρυνσης. Μετά το Staff Level Agreement θα συζητηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…