Newsroom

Newsroom

Να γιατί τρώμε ακριβά

Τo τέταρτο πιο ακριβό κοτόπουλο της Ευρώπη τρώνε οι έλληνες. Μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντοπίστηκε καρτέλ στην αγορά…

Τo τέταρτο πιο ακριβό κοτόπουλο της Ευρώπη τρώνε οι έλληνες. Μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντοπίστηκε καρτέλ στην αγορά του κοτόπουλου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει ότι στο καρτέλ συνολικά συμμετείχαν δεκατέσσερις εταιρίες, οι οποίες συμφωνούσαν την κατώτατη τιμή πώλησης κρέατος κοτόπουλου, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να τρώνε το τέταρτο ακριβότερο κοτόπουλο στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα καρτέλ ήταν τρία και το ένα λειτουργούσε συμπληρωματικά με το άλλο.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας Τα Νέα, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ελέγχου των τιμών, στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου -σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού- είναι πιθανό να υπήρξαν συμφωνίες και για τις ζωοτροφές, καθώς και για τους νεοσσούς που πωλούσαν κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των εταιριών που εμπορεύονται κρέας κοτόπουλου και άλλα πτηνοτροφικά είδη, καθώς και ο σχετικός σύνδεσμος επιχειρήσεων, συμμετείχαν από το 1996 έως το 2010 σε συναντήσεις για να συντονίσουν τη δράση τους σχετικά με τον καθορισμό των τιμών πώλησης των προϊόντων τους.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά το κοτόπουλο. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2006 στην Ελλάδα η τιμή του κοτόπουλου ήταν η 7η ακριβότερη της ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2010 ήταν η 4η ακριβότερη και τον Ιανουάριο του 2012 ήταν η 9η ακριβότερη στην ΕΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και την αγορανομική διάταξη για τα κυλικεία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς δήλωσε το πρωί στο Mega ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταπολεμηθούν τα αίτια της ακρίβειας.
Ο Θ.Σκορδάς χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» το γεγονός ότι επιχειρήσεις στον κλάδο να έχουν από τη μία στήσει καρτέλ για να κερδοσκοπούν και από την άλλη να οδηγούνται στο άρθρο 99.