Βόλος:Να γιατί κέρδισε ο Μπέος

Του Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου Βόλου

beos 0

Του Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου Βόλου

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Βόλο προκάλεσε αίσθηση πανελλαδικά κι αυτό όχι τυχαία. Ο υπόδικος,  πρώην παράγοντας του ποδοσφαίρου Α. Μπέος κατάφερε να κερδίσει στο β` γύρο τον υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ Μ. Πατσιαντά. Την ίδια στιγμή κανένας από τους υποψήφιους που επίσημα υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν κατάφερε να περάσει στο β` γύρο. Εν συντομία τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα: 

Α’ γύρος:

•Μπέος – 38,3% (25.600 ψήφοι)

•Πατσιαντάς – 24,8% (16.600 ψήφοι)

•Σκοτινιώτης – ΠΑΣΟΚ 15,3% (10.200 ψήφοι)

•Μιτζικός – ΝΔ 13,25% (8.800 ψήφοι)

•Νάνος – ΚΚΕ 8,37% (5.600 ψήφοι)

Στο β`γύρο ο Μπέος επικράτησε με 53,13% (33.900 ψήφοι) και ο Πατσιαντάς ήρθε δεύτερος με 46,9% (29.900 ψήφοι). 

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Το αποτέλεσμα αυτό, όσο και αν σόκαρε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του ήταν φανερό ότι ο Μπέος θα ήταν ο βασικός αντίπαλος της Αριστεράς και του Μ. Πατσιαντά. 

Με όπλο του τον Ολυμπιακό Βόλου και έναν άκρατο λαϊκισμό, έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο με άτομα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ως τη ΝΔ και από το ΛΑΟΣ ως τη Χρυσή Αυγή. 

Με τη «μαγκιά», τις παχιές υποσχέσεις και τα «ταξίματα» συσπείρωσε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά ψήφιζαν κυρίως Ν.Δ. (αλλά όχι μόνο) αλλά και απελπισμένους ανθρώπους που πίστεψαν ότι ένας τσαμπουκάς δήμαρχος «θα κάνει την πόλη Μονακό». Η παράταξη του Μ. Πατσιαντά, που στηρίζονταν κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κατάφερε μια πολύ αξιόλογη καταγραφή, δεν κατάφερε να συσπειρώσει ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών στρωμάτων που ήθελαν να τιμωρήσουν το τοπικό πολιτικό κατεστημένο. 

Από την άλλη το ΚΚΕ κράτησε μια εγκληματικά σεχταριστική στάση καλώντας σε άκυρο/ λευκό στο β` γύρο, μια γραμμή που ένα σημαντικό μέρος της βάσης του δεν κράτησε και ψήφισε Πατσιαντά. Είναι σαφές ότι η πόλη του Βόλου μπαίνει σε μια νέα και ταραγμένη περίοδο. Το μαζικό κίνημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο την συνεχιζόμενη επέλαση της τρόικας σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και μια δημοτική αρχή στην υπηρεσία των πιο επιθετικών μερίδων του κεφαλαίου.