ΆΠ

Άννα Παπαδημητρίου

Να φορά κανείς μάσκα ή να μη φορά;

Στο ερώτημα να κάνουμε γενικευμένη χρήση των μασκών προστασίας ή όχι, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη.

AP 20090378461661

Από τη μία, υπάρχουν οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι που συμφωνούν με την πολιτική των ασιατικών κυρίως κρατών, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και πιο πρόσφατα ευρωπαϊκών, όπως η Τσεχία και η Αυστρία να επιβάλλουν στους δημόσιους χώρους τη χρήση μασκών από όλους. «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά όταν οι άνθρωποι μιλούν και αναπνέουν και τραγουδούν – δεν χρειάζεται να φτερνιστούν ή να βήξουν – θα απελευθερώσουν σταγονίδια», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ, ΚΚ Τσενγκ.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη μαζική χρήση μασκών δεν είναι η προστασία των υγειών ατόμων αλλά η κάλυψη του στόματος των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί. Εδώ, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με πρώιμες μελέτες,  η νόσος Covid-19 μεταδίδεται ακόμη και από ασυμπτωματικούς φορείς, άτομα δηλαδή που δεν έχουν εκδηλώσει έστω και το παραμικρό σύμπτωμα. «Φανταστείτε απλά ότι ταξιδεύετε με το μετρό της Νέας Υόρκης σε ώρες αιχμής. Αν όλοι φοράνε μάσκα, είμαι σίγουρος ότι θα μειωθεί η μεταδοτικότητα», υποστηρίζει ο Τσανγκ.

Από την άλλη, υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν ότι η χρήση της μάσκας δεν επαρκεί για να προστατεύσει κάποιον από τον κορονοϊό και ότι η μαζική χρήση τους δεν θα φέρει αποτελέσματα. Εδώ, λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες.

Πρώτον, το γεγονός ότι η απλή χειρουργική μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον, θεωρείται ότι δεν προσφέρει υψηλή προστασία. Ο Άρνολντ Μόντο, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξηγεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από μεγαλύτερα σταγονίδια «και γνωρίζουμε ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες θα έχουν μέτριο αποτέλεσμα σε αυτή τη μορφή μετάδοσης». Ιδανικά, θα προτιμούνταν μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες, ωστόσο, είναι λιγότερες και ακριβότερες.

Δεύτερον, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο τρόπος χρήσης της μάσκας. Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να τη φορέσουν σωστά, ενώ συχνά την ακουμπάνε με τα χέρια τους και την χρησιμοποιούν αρκετές φορές. Αυτό σημαίνει ότι για έναν τόσο εύκολα μεταδιδόμενο ιό, είναι επίσης εύκολο κάποιος να μεταφέρει τον ιό από το χέρι του σε μια επιφάνεια ή κατευθείαν στον οργανισμό του (μύτη, στόμα, μάτια, αυτιά).

Τρίτον, ένας σημαντικός λόγος που αναγκάζει τους ειδικούς να συνιστούν χρήση με φειδώ είναι οι ελλείψεις που ακόμη παρατηρούνται σε πολλές χώρες. Όταν υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν τις ποσότητες μασκών που χρειάζονται (βλ. Ελλάδα), είναι πιο συνετό οι υγιείς – έστω ασυμπτωματικοί – πολίτες να επιδεικνύουν κράτει. 

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ότι η χρήση μάσκας, ακόμη και υψηλής προστασίας, δεν αρκεί. Πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής και την αποφυγή κοινωνικών επαφών.

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…