Να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα

Οι απόδημοι Έλληνες γράφτηκαν «αραία-αραία» στους καταλόγους για να ψηφίσουν, αλλά πολλοί καλούνται να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

4846814

Όποτε έχω τις μαύρες μου, και δεν είναι δα σπάνιο φαινόμενο, πιάνω και μελετάω τη λίστα των πόλεων όπου θα στηθούν κάλπες για τους απόδημους (ή απλά ταξιδιώτες) συνέλληνες το Σάββατο 20 Μαΐου. Και μου φτιάχνει το κέφι μονομιάς! Τη θυμάστε δα την προϋπόθεση που θεσπίστηκε από το ρεμπέτ ασκέρι του Βορίδη: «Να υπάρχουν τουλάχιστον 40 αιτήσεις από επίδοξους ψηφοφόρους».

Τα κριτήρια για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία ας μη τα ξαναλέμε αναλυτικά. Ουσιαστικά, αρκεί να έχει ζήσει 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να πληρώνει κάποιον φόρο, π.χ. ΕΝΦΙΑ, στη μαμά πατρίδα. Εγώ, για παράδειγμα, δήλωσα αρχικά Βίλνιους επειδή θα βρίσκομαι στη Λιθουανία για το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας του μπάσκετ, ενώ στη συνέχεια είδα ότι στήνεται κάλπη και στο μικρότερο Κάουνας (όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες) και μετέφερα τα …δικαιώματά μου εκεί.

Το Βίλνιους και το Κάουνας είναι δύο από τις 80-85 πόλεις όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες είναι δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή μεγαλουπόλεις, ενώ στη Γερμανία των χιλιάδων γκασταρμπάιτερ θα στηθούν 15 τμήματα, στη Βρετανία των φοιτητών άλλα 5, ενώ υπάρχουν γενναίες δόσεις από Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία.

Οι Έλληνες της Αμερικής θα ψηφίσουν σε 8 διαφορετικές μητροπόλεις της ανατολικής και δυτικής ακτής, ενώ της Αυστραλίας μόνο σε Σίντνεϊ-Μελβούρνη και του Καναδά σε Μόντρεαλ-Τορόντο. Της Κύπρου, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα γλέντια:

· Όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής (Σάο Πάουλο, Μπουένος Άιρες, Μοντεβιδέο, Σαντιάγο, Καράκας, Λίμα, Μεξικό κ.α.) καλούνται να ταξιδέψουν στο …Χιούστον των ΗΠΑ, ίσαμε τρία αεροπλάνα δρόμος.

· Οι Έλληνες των εγγύς Βαλκανίων (Τίρανα, Αργυρόκαστρο, Βελιγράδι, Σεράγεβο, Σκόπια κ.α.) θα πρέπει να ροβολήσουν στη …Σόφια, που τουλάχιστον βρίσκεται στην ίδια ήπειρο.

· Οι Έλληνες της Κίνας (Σανγκάη, Πεκίνο, Γκουανγκζού), του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας (Τόκιο) πρέπει να πεταχτούν μέχρι τη …Σεούλ, δέκα λεπτά με το τηλέφωνο.

· Οι Έλληνες της Ινδίας (Ν. Δελχί, Μουμπάι), της Ινδοκίνας (Μπανγκόκ) και των Φιλιππίνων (Μανίλα) δεν έχουν παρά να πάνε μια βόλτα μέχρι την εξωτική Σινγκαπούρη.

· Οι Έλληνες της Αρμενίας (Ερεβάν) και της Γεωργίας (Τιφλίδα) θα απολαύσουν μπακλαβά Κωνσταντινούπολης, μαζί με όσους μαζευτούν από Άγκυρα και Σμύρνη, αρκεί να μη πιάσουν κουβέντα για τίποτε γενοκτονίες.

· Οι Έλληνες του Ισραήλ (Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ) θα πάνε στο …Κάιρο, όπου βεβαίως θα τους σταματήσουν στα σύνορα αν έχουν ισραηλινή σφραγίδα στα διαβατήρια. Μαζί τους και οι Έλληνες από Τυνησία, Αιθιοπία, Ιορδανία, Λίβανο.

· Οι Έλληνες πασών των Ρωσιών (Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη, Νοβοροσίσκ), αλλά και των Ουκρανιών (Κίεβο) και λοιπής Σοβιετίας πλην Καζαχστάν, καλούνται να μεταβούν στο …Βίλνιους, να δουν και μπασκετάκι.

Και πάει κλαίγοντας, ταξιδεύοντας και ξοδεύοντας. Συνολικά γράφτηκαν στους καταλόγους περίπου 20-25 χιλιάδες ξενιτεμένοι Έλληνες, «θύματα» οι περισσότερα του brain drain (που φυσικά δεν ψηφίζει Μητσοτάκη) και πολύ λιγότερο κυνηγοί του αμερικανικού ονείρου. Η εργατιά στη Γερμανία ψηφίζει Καζαντζίδη, οπότε και δαύτη περίπατο πάει για την αγλαή Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται φυσικά για φιάσκο, που πιθανότερα θα εξελιχθεί σε αυστραλέζικο μπούμερανγκ για τους εμπνευστές του.

Εμένα, πάντως, με εντυπωσίασε η αδιαφορία των –ασφαλώς πολλών- Ελλήνων της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και άλλων μεγαλουπόλεων της οικουμένης, όπου μάλιστα υπάρχει και διπλωματικό προσωπικό μετά των οικογενειών του. Είναι δυνατόν να μην ενδιαφέρθηκαν για τις εκλογές 40 Έλληνες στο Τόκιο ή στη Σανγκάη; Ή στη Γεωργία, με τους εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους ομογενείς;

Βεβαίως, πολλοί από τους τελευταίους δεν έχουν διαβατήριο ούτε μπορούν να πιστοποιήσουν διετή παραμονή στη χώρα μας. Και πάλι, όμως, παραμένει κραυγαλέα η απουσία τους. Διάβολε, για μια σαρανταρέα νοματαίους μιλάμε, όχι για στίφη ομογενών με τη σημαία στο μπαλκόνι και τη στολή του τσολιά στη ντουλάπα.

Οι προθεσμίες εξέπνευσαν και ο γέγονε γέγονε. Εάν η καταμέτρηση των ψήφων από τα σακιά του εξωτερικού δώσει καμιά σαρανταρέα τοις εκατό στον Αλέξη Τσίπρα, προβλέπω ότι ο νόμος θα αποσυρθεί πάραυτα ή θα αλλάξει πριν βγει από τα γεννοφάσκια του: «Ψηφίζει όποιος θέλει όπου θέλει, αρκεί να θέλει Μητσοτάκη». Τον happy traveler του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…