Να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες ζητούσε ο Οικονόμου

Την εξαίρεση 23 οικισμών του Δήμου Μαραθώνα -ανάμεσά τους και το Μάτι- από τους δασικούς χάρτες ζητούσε με Ερώτησή του στη Βουλή ο αψύς βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου.

5b6872b51dc524d4028b45b1 1

 

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο βουλευτής της ΝΔ έχει απασχολήσει την επικαιρότητα για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με τις εναλλαγές πολιτικών σχηματισμών σαν πανωφόρια και ο άλλος με τις κουτσαβάκικες εξάρσεις που του αποφέρουν στιγμές δημοσιότητας. Έμελλε τελικά ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πολιτευτής του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, ιδρυτής της πολιτικής Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες», μετέπειτα συνεργαζόμενος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και εσχάτως τομεάρχης της ΝΔ να βρεθεί στο επίκεντρο και για την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα.

Τον Αύγουστο του 2016, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ καταθέτει Ερώτηση στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σουρλέτη, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας να μην συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες 23 οικισμοί του Δήμου Μαραθώνα. Παραθέτει την κείμενη νομοθεσία και επισημαίνει ότι εκτάσεις που έχουν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11 Ιουνίου 1975, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις αλλά ούτε και κηρύσσονται αναδασωτέες. Επικαλείται δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μαραθώνα από τον Ιανουάριο του 2011 βάσει της οποίας εγκρίθηκαν φύλλα αυτόνομων οικισμών του Δήμου Μαραθώνα για τις εξής περιοχές:

  • Δημοτική Ενότητα Μαραθώνα: Πάντειος Πολιτεία, Οικισμός Πολυτέκνων, Συνοικισμός Δικαστικών Υπαλλήλων, Συνοικισμός Συνεταιρισμού Δικαστικών – Εισαγγελέων, Μπέι, Άνω Σχοινιάς – Αύρα, Κοτρώνι,
  • Διοικητική Ενότητα Βαρνάβα: Περιοχή Καλιγιωργα, Περιοχή Προφήτης Ηλίας,
  • Διοικητική Ενότητα Γραμματικού: Πυργανθι – Τοπιτσα, Σκαλελα – Φερθι – Αγία Τριάς, Οικισμός Συνεταιρισμού Αστυνομίας Πόλεων, Φουσκαζα
  • Διοικητική Ενότητα Νέας Μάκρης: Περιοχή Αγίας Μαρίνας, Οικισμός Συνεταιρισμού Βιθυνίας, Περιοχή Γεροτσακούλι, Ανατολή, Ζούμπερι, Μάτι, Κυκλάμινα, Φ.Ο.Σ. Προβαλινθος και Αμπελούπολη.

«Γιατί, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εξαίρεσης των 23 ανωτέρω οικισμών από τους Δασικούς Χάρτες, δεν έχουν εφαρμοστεί, καθώς πρέπει, οι διατάξεις του Νόμου από την Κτηματολόγιο Α.Ε.;» ρωτούσε, περιμένοντας παράλληλα να πληροφορηθεί ποιες θα ήταν οι ενέργειες των δύο υπουργών για την επίλυση του ζητήματος.

Γιατί ο κ. Οικονόμου σπεύδει να ζητήσει την εξαίρεση των 23 αυτόνομων οικισμών από τους δασικούς χάρτες την στιγμή που αυτοί βρίσκονται υπό κατάρτιση από την Κτηματολόγιο ΑΕ και ενόσω οι συγκεκριμένοι οικισμοί -κατά τον ίδιο- πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης;

Η απάντηση

Ο τέως αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Τσιρώνης, απαντά ένα μήνα μετά καταγράφοντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου 3889/10, με την ουσιώδη απάντηση να έρχεται από την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Η εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου σημειώνει πως περιμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα την αποτύπωση των ορίων «επί των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων», δεδομένα που αποτελούν τα κύρια εργαλεία για την ολοκλήρωση του δασικού χάρτη της περιοχής. Μάλιστα, ο Δήμος Μαραθώνα θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τις ως άνω διαδικασίες από τις 27/9/2016, κάτι που μετατέθηκε για τον Ιούλιο του 2018.

 

 

Ευαισθητοποιημένοι μόνο για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Ο κ. Οικονόμου, λοιπόν, γνωρίζοντας ότι «δεν έχουμε δασολόγιο και κτηματολόγιο», εν αντιθέσει με τους Αλ. Τσίπρα και Ρ. Δούρου που «θέλουν κλωτσιές και μπουνιές», αιτήθηκε την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες 23 αυτόνομων οικισμών με εκατοντάδες αυθαίρετα. Μόνο στο Μάτι, τα 156 από τα 327 δηλωμένα είναι εντελώς αυθαίρετα.

Επιμένει ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ στην εξαίρεση των οικισμών αυτών από τους δασικούς χάρτες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και κυρίως στο Μάτι; Το ερώτημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης του έτερου τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για κωλυσιεργία σε χιλιάδες περιπτώσεις τελεσίδικων κατεδαφίσεων.

Πριν το Επικρατείας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

Η κοινοβουλευτική ευαισθητοποίηση του κ. Οικονόμου για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Πριν συγκαταλεχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ο Βασίλης Οικονόμου εκλέχθηκε πέντε φορές βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής. Οπότε, κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να σκεφτεί πως η Ερώτηση έγινε προς άγραν ψήφων, συνάγοντας το συμπέρασμα πως εκείνοι που έκλειναν το μάτι στους καταπατητές δασικών εκτάσεων, μέχρι και πρόσφατα επεδίωκαν τη νομιμοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. 

 

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…