Να είσαι σκλάβος και να προσκυνάς;

Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς το πώς θα εξελιχθούμε, πώς θα καλύψουμε όσα κενά ψυχολογικής, πνευματικής και κοινωνικής παιδείας αφήνει το υπάρχον σύστημα, πώς θα αποφύγουμε την επανάπαυση, πώς θα παραμείνουμε σκεπτόμενοι, ενεργοί και γόνιμα αντιδραστικοί απέναντι σε όσα κι όσους μας υποτιμούν τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας που βιώνουμε.

lucas benjamin wQLAGv4 OYs unsplash 1

Βέβαια, για να συμβούν όλα τα παραπάνω βασική μα όχι δεδομένη δυστυχώς προϋπόθεση θα ήταν η ικανότητα όλων μας να αντιληφθούμε ότι υφιστάμεθα όντως υποτίμηση ποικιλοτρόπως.

Ο δρόμος για την προσωπική μας διαμόρφωση δεν είναι εύκολος, δεν είναι αυτονόητος, δεν είναι εξίσου προσβάσιμος ή ευδιάκριτος για όλους, δεν αποτελεί άμεση ευχάριστη διαφυγή αλλά διαρκή αγώνα για αλλαγή. Εκεί συναντούμε τον πρώτο σκόπελο, από τους πολλούς που υπάρχουν. Διότι ποιος θα επέλεγε, έτσι, ελαφρά τη καρδία να ερευνήσει, να εξερευνήσει, να κοπιάσει, να παιδευτεί, να εξελιχθεί, να φιλτράρει, να πειραματιστεί, να δοκιμαστεί κι εν ολίγοις να μη συμβιβαστεί στο ήδη υπάρχον από το να εθελοτυφλήσει και να ξεχαστεί; Είναι μικρή η ζωή εξάλλου για να τρίβεται κανείς πάνω στα βάσανά του προσθέτοντας κι άλλα μέσα από την υπερανάλυση, την ενδοσκόπηση, τη φιλοσοφία πράγμα που μέχρι έναν βαθμό ως στάση αποτελεί ανθρώπινη άμυνα οπότε δικαιολογείται. Επιπλέον, δεν υπάρχει καν η πολυτέλεια του χρόνου για τους περισσότερους ανθρώπους βάσει του μοντέλου ζωής μέσα στο οποίο έχουμε βουλιάξει τόσο που πλέον αντιμετωπίζουμε ως τη μοναδική ρεαλιστική πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι εκνευριστικά αποθαρρυντικό όταν ακούς διαρκώς από τους γύρω σου σχόλια για το πόσο αργόσχολος πρέπει να είναι όποιος αφιερώνει χρόνο στην κατανόηση του εαυτού του, των γύρω του, του κόσμου. Ο μαραθώνιος της επιβίωσης που έχει αντικαταστήσει, βλέπεις, τη ζωή φαντάζει στο μυαλό της πλειοψηφίας μάλλον μονόδρομος. Για το ότι έχουμε αφήσει τούτη την καθημερινότητα να μας επιβληθεί χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση, φυσικά, ούτε λόγος.

Ωστόσο, δε θα σταθώ περαιτέρω στο θεωρητικό κομμάτι της εξέλιξης κάθε ανθρώπου ατομικά όσο κι αν πιστεύω πως αποτελώντας ο καθένας μας μέρος ενός όλου η προσωπική μας δράση επηρεάζει αναπόφευκτα το σύνολο αυτό. Αφορμή για όλους τους παραπάνω προβληματισμούς αποτελεί πολλές φορές η ίδια η επικαιρότητα η οποία μοιάζει να μας ξεπερνάει λες και προσπερνούν τα γεγονότα όλους εμάς που είτε ενεργητικά είτε παθητικά τα προκαλούμε ή τα επιτρέπουμε.

Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό λίγο-πολύ όλοι μας τα έχουμε ακούσει, διαβάσει, μάθει γι’ αυτό δε θα απαριθμήσω σκάνδαλα στο παρόν κείμενο. Πόσοι από εμάς τα έχουν, όμως, αντιληφθεί είναι ένα ζήτημα εντελώς διαφορετικό. Διότι μου είναι αδύνατον να μπορέσω έστω να αιτιολογήσω τη δεκτικότητα, την ευπιστία, τα στραβά μάτια, τον ωχαδερφισμό μα ακόμη περισσότερο την υποστήριξη μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας απέναντι σε κυβερνήσεις των οποίων οι αδικίες, η εκμετάλλευση, οι αντιφάσεις, η υποτίμηση κι η προπαγάνδα σερβίρονται στο πιάτο εμφανέστατα με κάθε ευκαιρία. Συγχωρήστε με μα δεν μπορώ να κατανοήσω το πώς κάποιοι -πολλοί ή λίγοι δεν έχει τόση σημασία όση το ότι στο τέλος της μέρας αποδεικνύονται καταστροφικοί- δέχονται την τόσο προκλητική κοροϊδία κι αντί να ενοχληθούν ή έστω να προβληματιστούν αναλώνονται στο πώς θα χλευάσουν εκείνους οι οποίοι αντιδρούν.

Συγχωρήστε με μα δεν μπορώ να κατανοήσω πώς γίνεται να σε λέει κάποιος ευθαρσώς βλάκα μπροστά στα μούτρα σου ή να σου φέρεται σαν να ήσουν κι εσύ είτε να αδιαφορείς είτε να τον χειροκροτείς αντιμαχόμενος όποιον τολμάει να σε υπερασπιστεί εφόσον ο ίδιος δεν το κάνεις. Ίσως δύο εξηγήσεις υπάρχουν. Ή είσαι τόσο σίγουρος πως δεν είσαι βλάκας που σε αφήνει παγερά αδιάφορο το τι θα πουν ή θα κάνουν οι άλλοι εις βάρος σου -στην πρώτη περίπτωση- ή είσαι όντως βλάκας. Θα ήθελα πολύ να υποστηρίξω την πρώτη εκδοχή για όλους τους ανθρώπους ακόμη όμως κι αν ίσχυε αυτή θα την αποδείκνυε καθημερινά ο τρόπος ζωής τους ο οποίος από μόνος του θα ήταν αντίδραση απέναντι σε όσους μας υποτιμούν. Τότε, όντως, δε θα χρειαζόμασταν πάντα περίσσια λόγια και φανφάρες για να αποδείξουμε πως αντιδρούμε κι ας χρειάζονται και τα λόγια ως μέσον αφύπνισης πολλές φορές. Οφείλονται όμως όλες οι αδιαφορίες σε αυτού του είδους την αυτοπεποίθηση άραγε;

Εκείνο που δεν μπορώ να εξηγήσω παρ’ όλα αυτά όσο κι αν θέλω, όσο κι αν ψάχνω μανιωδώς για ελαφρυντικά από προσωπική ανάγκη λόγω ενσυναίσθησης, είναι το κομμάτι της υποστήριξης. Πώς γίνεται να υποστηρίζεις τον εκμεταλλευτή σου και να πολεμάς τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων σου; Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, οι πολίτες διαχωριζόμενοι σε υποστηρικτές παρατάξεων κι εξουσιαστών στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον με κριτήριο το ποιον από τους εξουσιαστές που αυθαίρετα παρουσιάζονται ως επιλογές θεωρούν πιο κοντά στις δικές τους ιδέες. Όποιος εκλεχθεί είτε επιβεβαιώνει είτε διαψεύδει προσδοκίες κι έτσι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες δρουν μάλλον αναλόγως.

Εδώ έρχεται το βασικό ερώτημα το οποίο δεν επιδέχεται δικές μου αναλύσεις αλλά την ενδοσκόπηση που λέγαμε πριν. Δρουν όντως αναλόγως; Ποια είναι τα κριτήρια και τα μέσα εφαρμογής της δημοκρατίας που οι περισσότεροι πια αντιμετωπίζουν ως το πιο δίκαιο πολίτευμα; Για να προχωρήσω παρακάτω απαιτείται εδώ η απόλυτα ειλικρινής απάντηση όσων με διαβάζουν. Υποθέτω ότι έδωσε ο καθένας τη δική του και συνεχίζω. Κάποιοι αντιλαμβάνονται τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε περιέλθει εδώ κι αιώνες αλλά θεωρούν πως δε γίνεται να αλλάξει οπότε κι επιλέγουν με βάση τη λογική του “το μη χείρον βέλτιστον”. Κάποιοι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται καν πως κάνουμε κύκλους και γεμάτοι καλές προθέσεις προσπαθούν πάντα να στηρίξουν τον πιο δίκαιο “ηγέτη”. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που αποτελούν για μένα αντικείμενο έρευνας και δεν είναι άλλοι από αυτούς που με έκαναν σήμερα να γράψω αυτό το άρθρο.

Η κατηγορία όσων ούτε αντιλαμβάνονται τη θυματοποίησή τους, ούτε ψάχνουν με έστω κι αφελείς καλές προθέσεις στο υπάρχον σύστημα έναν δίκαιο “ηγέτη”. Η κατηγορία εκείνων που θα διαβάσουν τις θέσεις όποιου υποστηρίζει τα στοιχειώδη όπως η πρακτική ισότητα (όχι ομοιότητα) σε κάθε επίπεδο κι αντί να ταυτιστούν μαζί του θα τον αποπέμψουν στηρίζοντας όσους στυγνά εκμηδενίζουν κάθε δικαίωμά τους. Η κατηγορία εκείνων που ενώ βρίσκονται “από κάτω” φιλούν τις σόλες των παπουτσιών αυτών που τους τσαλαπατούν πολεμώντας εκείνους που προσπαθούν να τους στηρίξουν. Θα είχε μια κάποια χυδαία λογική αν εκπλήρωναν έτσι κάποιο προσωπικό συμφέρον. Μα να είσαι σκλάβος και να προσκυνάς τις κατουρημένες ποδιές των εκμεταλλευτών σου πολεμώντας όσους επιθυμούν να σε δουν ελεύθερο αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ τα δικά μου όρια αντίληψης.

Ίσως οι πολέμιοι των ιδεών μας καταφέρουν κάποτε να μας εξηγήσουν πώς λειτουργούν με επιχειρήματα κι όχι με υβριστικά σχόλια στα οποία συχνά καταφεύγουν. Για κάτσε, όμως. Αν μπορούσαν να το κάνουν αυτό δε νομίζω να δέχονταν αβίαστα να παραμένουν σκλάβοι.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…