Newsroom

Newsroom

Να δοθεί τέλος στη διακινδύνευση της ζωής του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει με ανακοίνωση της ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι εκδικητική, απαιτώντας από το αρμόδιο Υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη.

dimakis Medium 1

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη και απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να βρεθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημά του για πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του.

Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του.

Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική. Η σωφρονιστική πολιτική ενός κράτους δικαίου δεν μπορεί να υλοποιείται με όρους ανθρώπινης εξαθλίωσης και να διέπεται από λογικές αντεκδίκησης. Και τα δικαιώματα, ως κανόνες προστασίας ατομικής και συλλογικής οφείλουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται για όλους.

Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…