ΕΚ

Επιθεωρητής Κάλαχαν

Να βγάλουμε τις «κανονικότητες» μας να τις μετρήσουμε;

Είσαι σίγουρος ότι σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση καταλαβαίνεις ότι οι λέξεις έχουν διαφορετική χροιά και σημασία, αναλόγως στο ποιος τις λέει και τι εννοεί;

measure 1509707 1920

Κατανοείς άραγε πως αυτές, τις ίδιες λέξεις, τις έχεις ξανακούσει προεκλογικά παλαιότερα και διαπίστωσες στο πετσί σου το πώς πραγματοποιήθηκαν; Συνειδητοποιείς τις επιπτώσεις αυτών των πράξεων ή θέλεις να ακούς ξανά και ξανά τις ίδιες μεγαλόσχημες λέξεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου το πού σε οδήγησαν; “Ισχυρή Ελλάδα” σου λέει η Νέα Δημοκρατία. Το κεντρικό σλόγκαν των Κυβερνήσεων Σημίτη δηλαδή, ατόφιο και απαράλλαχτο. Κατανοείς που μας πήγαν αυτές οι δύο λέξεις;

‘Η απλώς ηχούν ωραία στα αυτιά; Γιατί αυτές οι δύο λέξεις, μαζί με το “Ισχυρή Ανάπτυξη” -το έτερο σλόγκαν του Σημίτη και πλέον της ΝΔ- ήταν που σε έφεραν στη Χρεοκοπία και κλήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ιστορία το ΔΝΤ, δια στόματος Γιωργάκη Παπανδρέου. Κλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον λαό να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, κατά γενική παραδοχή και ομολογία τα κατάφερε και με το που τα κατάφερε, ξαναγυρίσαμε ΑΚΡΙΒΩΣ από εκεί που ερχόμασταν καθώς μπαίναμε στον φαύλο κύκλο, στα ελλείμματα, στα παραποιημένα στοιχεία και εν τέλει στο 1ο Μνημόνιο: στην “Ισχυρή Ελλάδα” και την “Ισχυρή Ανάπτυξη”.

Η σημερινή Κυβέρνηση, πέτυχε ρεκόρ ξένων επενδύσεων 10ετίας, αλλά εκείνοι κατάφεραν και να μην το πληροφορηθείς, κατάφεραν με ένα “έλα μωρέ, σιγά, ψέματα λένε” να αμφισβητούνται οι απόλυτοι αριθμοί, αλλά και να επανέρχονται στα πράγματα αυτοί που ΔΕΝ έφερναν επενδύσεις στην Ελλάδα, κρατώντας την φιλοεπενδυτική σημαία που δεν ξέρουν καν τι είναι ή πώς να τις πετύχουν. Αν ήξεραν, θα το είχαν κάνει.

Τι ακριβώς σημαίνει “διεύρυνση φορολογικής βάσης” ξέρεις; Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει ή ηχεί ωραία στα αυτιά σου; Είναι αυτό που τον Απρίλιο του ’18 ξεστόμισε το ΔΝΤ δια στόματος του διευθυντή του Ευρωπαϊκού του Τμήματος, Πολ Τόμσεν και επανέφερε στις ομιλίες του πυκνά πυκνά φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι σημαίνει “διεύρυνση φορολογικής βάσης”; Κατάργηση αφορολόγητου, αυτό σημαίνει.
 Φορολογία από το πρώτο ευρώ σημαίνει, αυτό σημαίνει. Αυτό που η ΝΔ χρησιμοποίησε για να κάνει λάβρα αντιπολίτευση και κουνούσε το δάχτυλο στην Ευρώπη να είναι σκληρή με τον Τσίπρα και να μην του δώσει το αφορολόγητο που φαινόταν να το κερδίζει, το καταργεί από μόνη της. ‘Εκανε αντιπολίτευση λέγοντας “να μην τολμήσει ο Τσίπρας να ακυρώσει το αφορολόγητο” και μετά άλλαξε ονομασία, το είπε “διεύθρυνση φορολογικής βάσης” και το ακυρώνει αναίμακτα.

Τι ακριβώς σημαίνει “επιστροφή στην κανονικότητα”; Τι θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τι η ΝΔ “κανονικότητα”; Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την “επιστροφή στην κανονικότητα” το να έχει καταφέρει να μην τρώνε πλέον οι άνθρωποι από τα σκουπίδια, το να έχει φροντίσει το να μην λιποθυμούν τα παιδιά στο σχολείο, το να γεμίζουν οι λεωφόροι με εκδρομείς σε κάθε ευκαιρία, αργία κλπ. Το λένε οι εκπρόσωποί του με κάθε ευκαιρία. Η ΝΔ θεωρεί “επιστροφή στην κανονικότητα” το να επιστρέψει η χώρα σε λιτότητα, συνταγές ΔΝΤ όπως η διεύρυνση φορολογικής βάσης, το μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, την κατάργηση των επιδομάτων, τα ρουσφέτια, την ρεμούλα, τις προσωποκρατήσεις για 5000 ευρώ οφειλές στην Εφορία. Αυτό είναι για εκείνη η “κανονικότητα”. Και μαζί με αυτή, να σταματήσουν (με κατάληψη της Δικαιοσύνης) οι “συκοφαντίες” του FBI για το παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ή οι έρευνες για το μέγα σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ στον χώρο της Υγείας, ένας χώρος που ρημάχτηκε με 86 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα. Αυτή είναι η περιβόητη “επιστροφή στην κανονικότητα” για τη ΝΔ.

Τι ακριβώς σημαίνει η “διάσωση της μεσαίας τάξης”; Ποιά μεσαία τάξη; Αυτή που υπεροφορολογήθηκε κατά 83% από τις κυβερνήσεις του Παπανδρέου και των Σαμαρά- Βενιζέλου; Αυτή τη μεσαία τάξη έρχονται να (ξανα) πείσουν ότι θα την (ξανα) σώσουν τα ίδια ακριβώς πρόσωπα; Μα το 83% δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης. Είναι συντριπτικό. Κι όμως. Κι αυτό στη “σημαία”. Και μιας και είπα για σημαία και στο μυαλό μου ήρθαν τα Εθνικά θέματα, τι απέγινε ρε πατριώτη εκείνο το “κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία (των Πρεσπών)”; Πόσο γρήγορα αντικαταστάθηκε από το “οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και θα τηρηθούν κατά γράμμα”; Που πήγαν οι “μακεδομαχήτικες” κραυγές και οι κρεμάλες που στήνονταν για τους προδότες; Εκεί που πήγαν και τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις κεντρικές πλατείες των Σκοπίων: στα σκουπίδια. Και μαζί με αυτά και η νεοδημοκράτικη λογική.

Γιατί η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ισχυρή. Αναβάθμισε και ισχυροποίησε την γεωπολιτική της θέση και το κύρος της παγκοσμίως, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της, βρίσκεται υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης. Πότε θα ξαναέχεις Πρωθυπουργό σου υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης; ΠΟΤΕ. Η ΝΔ προτείνει και πάλι την εσωστρέφεια, το κλείσιμο των συνόρων και το στυλ της εξωτερικής πολιτικής αλά Ντόρα, τότε που ταξίδευε για μια δεκάλεπτη ομιλία της στον ΟΗΕ και έπαιρνε μαζί της 118  “συμβούλους”,συμπεριλαμβανομένου και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Κι όμως. Τώρα έρχεται ο Μητσοτάκης να μας υποσχεθεί την “ισχυρή Ελλάδα”.

Γιατί η Ελλάδα ΕΧΕΙ ΗΔΗ Ανάπτυξη. Σε μια ευρωζώνη που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της χρόνο με τον χρόνο, η Ελλάδα κινείται τα τελευταία χρόνια ανοδικά και πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με κούρσες πάνω από το 2%, πάνω από τη Γερμανία (1,1%), πάνω από την Γαλλία (1,3%), ή την Ιταλία (0,2%). Αυτό το κατάφερε η Κυβέρνηση του Τσίπρα. Κι όμως. Τώρα έρχεται ο Μητσοτάκης να μας υποσχεθεί “ανάπτυξη”.

Γιατί η Ελλάδα ΕΧΕΙ ΗΔΗ θεσπισμένα εργασιακά δικαιώματα και δεν προβλέπεται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα, ούτε να παρακάπτονται οι συλλογικές συμβάσεις και να γίνονται ατομικές, με σαφές πρόκριμα την συντριπτική δυναμική του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο.

Γιατί η Ελλάδα ΕΧΕΙ ΗΔΗ σχέδιο για την πραγματική ανακούφιση της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα ίδια πρόσωπα που την φορολόγησαν με 83% περισσότερους φόρους. Γιατί η Ελλάδα θεραπεύει ακόμα πληγές από την τρικυμιώδη περιπέτειά της. Και μεν κατανοώ την διάθεση των πληγμένων να ονειρευτούν γαλήνη, ήρεμα νερά και προκοπή, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως με τα διαφημιστικά και καταστροφικά συνθήματα Σημίτη, όχι μόνο δεν βαδίζει προς τα εκεί, αλλά ξαναμπαίνει στην ίδια τρικυμία.

Αν ο Μπαμπινιώτης δεν ήταν Δεξιός, θα είχε ήδη ξεκινήσει το ξήλωμα των λεξικών του. ‘Ιδιες λέξεις μεν, άλλη σημασία δε. ‘Οταν οι διαφημιστές φτιάχνουν νέες, ευήκοες πολιτικές προτάσεις, η λογική σιωπά. Και μαζί και η πραγματική σημασία των λέξεων στα Ελληνικά λεξικά. Αν δεν ξέρετε αυτές τις νέες έννοιες, τις νέες σημασίες αυτών των λέξεων, υπάρχει τρόπος να τις μάθετε. Με τη βία.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…