Ν. Κεραμέως, μια Θάτσερ της παιδείας

Ισως και να θεωρεί επιβράβευση του ζήλου της τις φωνές που πληθαίνουν: "Κεραμέως παραιτήσου"  

5332653

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αταξικές. Το παιδί του φτωχού μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από το παιδί του πλούσιου παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην παραπαιδεία.

Τα αποτελέσματα κάθε χρονιά δείχνουν ότι μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες και πολλές φορές με γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, διαπρέπουν. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουν κίνητρο τόσο ισχυρό που αποδεικνύεται στην πράξη σημαντικότερο από την κοινωνική καταγωγή τους.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια από τις λίγες νησίδες ισότητας, αξιοκρατίας και διαφάνειας στην ελληνική δημοκρατία. Ασφαλώς δεν έχουν όλοι μαθητές τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο και φροντιστήριο ή να κάνουν ιδιαίτερα. Αλλά, τελικά, την ώρα της κρίσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, δεν περνάει “μέσο”, δεν υπάρχει πελατειασμός και ευνοιοκρατία. Αυτό σε μια χώρα με τα θεσμικά ελλείμματα της δικής μας είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Και είναι μία κατάκτηση που θα έπρεπε να προστατεύεται με κάθε τρόπο.

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σέβεται τα παιδιά που παλεύουν με τις μικρές ή μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ετσι, απέκλεισε από τα πανεπιστήμια όσους, για παράδειγμα, θέλουν να σπουδάσουν αρχιτεκτονική αλλά δεν πήγαν καλά στο σχέδιο το οποίο δεν διδάσκονται στο σχολείο. Ας είχαν τα χρήματα για να μάθουν πληρώνοντας…
Είναι μια ιδεολογικά φορτισμένη επιλογή: Μικρότερος αριθμός εισακτέων στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μεγαλύτερη πελατεία για κολέγια και για κάθε είδους ιδιωτική σχολή. Και όσοι μπορούν να φύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό, θα είναι οι πιο τυχεροί.

Η Νίκη Κεραμέως είναι μια Θάτσερ της παιδείας. Προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων, περιορίζοντας τα δικαιώματα των πολλών και υπηρετεί τους “πάνω” σε βάρος των “κάτω”. Προωθεί τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της με απαράμιλλο κυνισμό και ασυγκράτητο φανατισμό. Δείχνει να απολαμβάνει την απογοήτευση των παιδιών που χάνουν την ευκαιρία τους και το ρόλο της ως τιμωρός τους.

Ισως και να θεωρεί επιβράβευση του ζήλου της τις φωνές που πληθαίνουν: “Κεραμέως παραιτήσου”. Μια ακόμη ομοιότητα με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας που δεν την ενδιέφερε τι λέει ο λαός και συχνά ξεχνούσε ότι υπάρχει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νυκταλγία: Την Παρασκευή 31 Μαΐου η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πέτρου Βασιλάκου

nostalgia 768x554 1 1

Νυκταλγία: Την Παρασκευή 31 Μαΐου η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πέτρου Βασιλάκου

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πέτρου Βασιλάκου, Νυκταλγία, θα γίνει την Παρασκευή από τις…

Ναταλί Κακαβά: Τέλος από αντιδήμαρχος Σαρωνικού – Οι καταγγελίες και η σκληρή απάντηση του Δημάρχου

ddaf3a13207f49b3a62fd817e2f7a167

Ναταλί Κακαβά: Τέλος από αντιδήμαρχος Σαρωνικού – Οι καταγγελίες και η σκληρή απάντηση του Δημάρχου

Μάλιστα η Ναταλί Κακαβά αναφέρει ότι παραιτήθηκε, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου μιλάει για παύση…

Μητσοτάκης: Ποια ήταν η κοπέλα που διαμαρτυρήθηκε στην ομιλία του – Η αδερφή των διδύμων Πλακιά που πέθαναν στα Τέμπη (video)

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Ποια ήταν η κοπέλα που διαμαρτυρήθηκε στην ομιλία του – Η αδερφή των διδύμων Πλακιά που πέθαναν στα Τέμπη (video)

Οι άντρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού, όπως καταγγέλλεται, έδιωξαν τη κοπέλα χρησιμοποιώντας λεκτική και σωματική…