Ν. Αναστασιάδης: Λύπη για την αναστολή των συνομιλιών για το Κυπριακό

Τη λύπη του, διότι λόγω των εξελίξεων με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναγκάστηκε να αποφασίσει αναστολή της συμμετοχής…

anastasiadis 5 1

Τη λύπη του, διότι λόγω των εξελίξεων με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναγκάστηκε να αποφασίσει αναστολή της συμμετοχής του στη διαδικασία των συνομιλιών, εξέφρασε με γραπτή δήλωση ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης απαντά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αναφέροντας ότι είναι καλά γνωστή η σφοδρή του επιθυμία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. «Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Ντερβίς Ερογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας τα τελευταία 24ωρα, που πραγματικά διερωτώμαι ποιους προεκλογικούς σκοπούς ή άλλες σκοπιμότητες του κ. Ερογλου εξυπηρετούν, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» επισημαίνει.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει τους Τουρκοκυπρίους ότι παραμένει προσηλωμένος και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, και αυτό, προσθέτει, που είναι αναγκαίο αυτή την ώρα, είναι η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι μέτρα που δημιουργούν περισσότερη δυσπιστία μεταξύ των νόμιμων κατοίκων του νησιού, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, τονίζει ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες.

Την ώρα, όμως, που η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνει, εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφορα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων.

Νωρίτερα, ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι το επιχείρημα για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του Κυπριακού.

Ακόμη, χαρακτήρισε «λάθος στάση» την απόφαση Αναστασιάδη για αναστολή των διαπραγματεύσεων. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται ότι «η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς των Ελληνοκυπρίων να αγνοήσουν τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού”».

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει, τέλος, ότι με αυτή της τη στάση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι «δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…