Μύθος η αποδέσμευση λογαριασμών από την εφορία

Μέχρι στιγμής ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο, στο οποίο προβλεπόταν ότι η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου

Σταύρος K. Χαρίτος 15/08/2019 | 15:33

Σχεδόν δεκαπέντε μέρες έχουν περάσει από την ψήφιση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου και οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Τόσες μέρες μετά και δεν έχει εκδοθεί ακόμη υπουργική απόφαση που θα εξηγεί λεπτομερώς τι πρόκειται να ισχύει και για πόσο διάστημα από την ένταξη των φορολογουμένων στη νέα ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ίδια στιγμή οι υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση της εφορίας, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και βεβαίως τη δόση για την αποπληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών τους στο κράτος. Αν δε έχουν και ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το «τυράκι» της μείωσης των φόρων που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλέον τον… τέλειο εγκλωβισμό των νοικοκυριών σε έναν τεράστιο όγκο υποχρεώσεων.

Ποιο ξεμπλοκάρισμα;

Κι ενώ η ΝΔ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν υποσχεθεί ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την ανάκτηση υποτίθεται της ρευστότητάς τους, στην υπουργική απόφαση που ακόμη γράφεται θα προβλέπεται αντί της επιστροφής φόρου ή ΦΠΑ, δηλαδή μετρητών υπό άλλες συνθήκες, ο… συμψηφισμός με τις οφειλές τους. Οι υπέρμαχοι της… μεσαίας τάξης ουσιαστικά ετοιμάζουν ένα νέο πλαίσιο με το οποίο οι μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα δέσμευση των λογαριασμών τους, αφού το κράτος αυτοβούλως θα μπορεί να συμψηφίζει τις επιστροφές φόρων με τα χρέη.

Μέχρι στιγμής ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο, στο οποίο προβλεπόταν ότι η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προεκλογικά, όμως, η ΝΔ δημιούργησε προσδοκίες για βελτιώσεις και θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου αν τελικά ισχύσει η προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε σύνολο 4 εκατ. φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση περίπου 220.000 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές 1,4 δισ. ευρώ.

Οι δήθεν βελτιώσεις

Την ίδια ώρα φοροτεχνικοί διατυπώνουν διαμαρτυρίες για το κούρεμα των προσαυξήσεων που προβλέπεται από τη ρύθμιση της ΝΔ. Για να απαλλαγεί κάποιος οφειλέτης από το 100% των προσαυξήσεων που προβλέπεται σήμερα στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει το 100% του κεφαλαίου που χρωστάει. Αν δεν το κάνει και ενταχθεί στο πρόγραμμα των δόσεων, κεφάλαιο και οφειλές θα συνεχίσουν να τοκίζονται με 3%, ακόμη κι αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής στις δόσεις του.

Χαρακτηριστικά, οι υπόχρεοι που θα αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους σε 2 έως 36 δόσεις θα κερδίσουν κούρεμα από 75% έως 95% στις προσαυξήσεις και στους τόκους, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κερδίζουν διαγραφή κατά 100%. Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την πληρωμή των οφειλών τους σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση, που θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Οσοι επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10% με τον βελτιωτικό νόμο της ΝΔ.

Πηγή: Documento #143, 11.08.2019, documentonews.gr