Μύθοι και αλήθειες για το deep και το dark web

Πόσο διαφέρουν μεταξύ τους, ποιοι χρησιμοποιούν το dark web για το εγκληματικό του περιεχόμενο και τι άλλο προσφέρει στους χρήστες του  

laptop

Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από το dark και το deep web. Κάποιοι τα μπερδεύουν και υποστηρίζουν ότι είναι το ίδιο πράγμα, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το dark web είναι αδιαπέραστο και παράνομο, ότι εάν μπει κάποιος σε αυτά θα πέσει θύμα χάκερ κ.λπ. Το Hot Doc παρουσιάζει τους δημοφιλέστερους μύθους που κυκλοφορούν για το διαδίκτυο, καθώς επίσης και τι ισχύει στην πραγματικότητα. Μύθοι οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί κυρίως από άγνοια ή παρεξήγηση καθώς οι έννοιες αυτές δεν είναι εύκολο να γίνουν κατανοητές από όσους δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο. 

Μύθος: Το dark web είναι ίδιο με το deep web

Αλήθεια: Ενας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους έχει να κάνει με την ταύτιση του deep web με το dark web. Στην πραγματικότητα το dark web είναι ένα μικρό μέρος του deep web, ένα υποσύνολο, όπως αναφέρεται συχνά πυκνά σε ιστοσελίδες σχετικού περιεχομένου. Μπορεί ορισμένες φορές να τύχει να φιλοξενούν παρόμοιο περιεχόμενο, ωστόσο διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο συλλογής δεδομένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ιστοσελίδες σχετικές με το διαδίκτυο, το deep web αφορά περιεχόμενο το οποίο οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να εντοπίσουν. Πρόκειται για περιεχόμενο το οποίο βρίσκεται «θαμμένο» σε φόρουμ ή σε ιστότοπους που μπορεί να έχουν προστασία από κωδικούς πρόσβασης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ορισμένα γκρουπ στο Facebook ή λογαριασμοί, το προσωπικό e-banking ή το προσωπικό μας e-mail, τα οποία δεν εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης. Εαν αυτό συνέβαινε, ο καθένας θα είχε πρόσβαση στο περιεχόμενό τους και δεν θα παρείχαν καμία ασφάλεια ή ιδιωτικότητα στους χρήστες. Με λίγα λόγια όλοι μας είναι πολύ πιθανό να επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μία σελίδα που αντικειμενικά υπάγεται  στο deep web κάθε φορά που σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Αντίθετα, το dark web αφορά περιεχόμενο στο οποίο μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση με ειδικό λογισμικό, ειδικές ρυθμίσεις και διαπιστευτήρια ή συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Το dark web διαθέτει επίσης πολυεπίπεδο σύστημα κρυπτογράφησης, το οποίο εξασφαλίζει στους χρήστες ανωνυμία και δυσκολία εντοπισμού τους από τις αρχές.

Μύθος: Το dark web χρησιμοποιείται μόνο για παράνομες δραστηριότητες

Αλήθεια: Ενας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι το dark web χρησιμοποιείται μόνο για παράνομες δραστηριότητες, όπως παράνομες αγορές και πωλήσεις όπλων, ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, εύρεση πληρωμένων δολοφόνων κ.λπ. εξαιτίας της ανωνυμίας που παρέχει και της δυσκολίας εντοπισμού από τις αρχές. Αυτή ωστόσο είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος που λέγεται dark web. Η άλλη έχει να κάνει με την ασφάλεια ως προς τη διακίνηση πληροφοριών, ειδικά σε μη δημοκρατικές κοινωνίες όπου επικρατεί ακραία λογοκρισία. Ή για παράδειγμα με την πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι απαγορευμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το dark web μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμο ακόμη και σε δημοκρατικές κοινωνίες σε ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν την παρακολούθηση και ανησυχούν ότι μπορεί να υποκλαπούν δεδομένα τους ή που θέλουν να ανταλλάξουν πληροφορίες με ασφάλεια δίχως να γίνουν αντιληπτές. 

Μύθος: Το dark web είναι γεμάτο παράνομο και κακόβουλο υλικό

Αλήθεια: Ενας ακόμη μύθος που κυκλοφορεί ευρέως, καθώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η χρήση του dark web είναι καθ’ όλα νόμιμη. Εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες παγκοσμίως από κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, πορνογραφίας κ.λπ. έχει εντυπωθεί στη συνείδηση αρκετών χρηστών ως κάτι παράνομο, το οποίο περιέχει αποκλειστικά και μόνο κακόβουλο υλικό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς χρησιμεύει, όπως προαναφέρθηκε, σε διάφορες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε δημοσιογραφική έρευνα ή σε ακτιβιστική δράση. 

Mύθος: Εάν μπω στο dark web, κινδυνεύω από χάκερ

Aλήθεια: Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αν μπουν στο dark web κινδυνεύουν από επίθεση χάκερ. Η αλήθεια είναι ότι στο dark web δραστηριοποιούνται αρκετοί χάκερ οι οποίοι μάλιστα πληρώνονται και αδρά. Οι χάκερ του dark web λειτουργούν μεμονωμένα ή σε ομάδες και αναλαμβάνουν την εκτέλεση ποικίλων ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Πολλές φορές ωστόσο λόγω της αντίθεσής τους στην παιδεραστία έχει τύχει να βοηθήσουν στην αποκάλυψη τέτοιων κυκλωμάτων. Ωστόσο, σερφάροντας κάποιος στο dark web κινδυνεύει να πέσει θύμα χάκερ το ίδιο με το να σερφάρει μέσω των γνωστών μηχανών αναζήτησης.  

Μύθος: Το dark web είναι αδιαπέραστο

Αλήθεια: Το dark web σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιαπέραστο, καθώς με τη χρήση ειδικών δικτύων όπως TOR, I2P και Freenet μπορεί να προσπελαστεί. Σίγουρα τα δίκτυα αυτά παρέχουν προστασία σε ό,τι αφορά το απόρρητο του χρήστη, καθώς δεν μπορεί να εντοπιστεί η διεύθυνση IP του, με αποτέλεσμα η δραστηριότητά του να μη γίνεται εύκολα αντιληπτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι αδύνατον να εντοπιστεί από τις αρχές, απλώς είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός του. 

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…