Μυρσίνη Ζορμπά: «Δολοφονώντας την ιστορία της Ελευσίνας»

Η ανάρτηση της Μυρσίνης Ζορμπά για το επίμαχο θέμα της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα. 

NewsRoom 20/12/2019 | 15:44

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Πώς; Δολοφονώντας την ιστορία της πόλης & τη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της;

Το βιομηχανικό Συγκρότημα του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικός Τόπος με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων πριν από πέντε μήνες. Σήμερα μεθοδεύτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η ανατροπή της απόφασης, με αναπομπή και λήψη νέας γνωμοδότησης χωρίς να έχουν υπάρξει ενστάσεις, που η υπουργός προσχηματικά επικαλούνταν ψευδόμενη για πολλοστή φορά.

Προφανώς, όταν οι αποφάσεις των επιστημονικών συμβουλίων δεν συμφωνούν με τις επιδιώξεις της υπουργού και της κυβέρνησης απλώς αλλάζουν τα συμβούλια και οι αποφάσεις. Αλλάζει μια γνωμοδότηση που βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ισχυρή, νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αλλάζει μια γνωμοδότηση που βρίσκεται σε συμφωνία με τη τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής).

Επικίνδυνο για το θεσμικό πλαίσιο, την ανεξαρτησία και την επιστημονική συνέπεια;

Άκρως επικίνδυνο!

Επικίνδυνο για τους κατοίκους της Ελευσίνας να στερηθούν τη ζώνη ασφαλείας;

Άκρως επικίνδυνο!

Επικίνδυνο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα;

Άκρως επικίνδυνο, όταν συνδέεται με τη δολοφονία της ιστορίας της πόλης, την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά της!

Το εργοστασιακό συγκρότημα της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, ιδρύθηκε τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα και αποτελεί μια ζωντανή ιστορία της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Για περισσότερο από 80 χρόνια δούλεψαν σ’ αυτό χιλιάδες άνδρες και γυναίκες της πόλης και των γύρω περιοχών. Ο χαρακτηρισμός της ως ιστορικού Τόπου συμβαδίζει, μάλιστα, με την μελλοντική χρήση του ακινήτου που αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ για να αποτελέσει Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας.

Πόσο απροκάλυπτα μπορούν να αλλάζουν οι αποφάσεις των θεσμικών συμβουλίων, για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα σε βάρος μιας ολόκληρης πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της;

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.