ΠΚ

Πέτρος Κατσάκος

Μυκήνες: Πόρισμα – φωτιά καίει Μενδώνη και Καμπόσο

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής δείχνει ως αίτιο της πυρκαγιάς που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών γυμνό καλώδιο απο ρευματοκλοπή.

mikines

Καίει πολλούς το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής που παραδόθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου και αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς που το καλοκαίρι απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Το πόρισμα των εβδομήντα σελίδων, που βρίσκεται πλέον στα χέρια των δικαστικών αρχών, φωτογραφίζει ως αίτιο της πυρκαγιάς το γυμνό καλώδιο από τη ρευματοκλοπή που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Αναγνώστης και έγινε αφορμή για τη συγκεκριμένη έρευνα από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΥΓΗΣ, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες και κάνει λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοκλοπής από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών και από το οποίο με επιφανειακό καλώδιο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, ευθύνες για το συγκεκριμένο καλώδιο, που σε κάποια επίμαχα σημεία ήταν γυμνό, φέρουν τόσο η δημοτική αρχή όσο και το υπουργείο Πολιτισμού που ηλεκτροδοτούσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, όπως ο τάφος του Ατρέα, με κλεμμένο από γεώτρηση ρεύμα.

Αμέσως μετά την πυρκαγιά και τις αποκαλύψεις του Αναγνώστη, εκτός από την αυτοψία, οι αξιωματικοί του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πήραν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα εξέτασαν τις αντιπυρικές ζώνες, τα μέτρα πυρασφάλειας και αν πράγματι ο χώρος είχε καθαριστεί από τα ξερά χόρτα. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις περισσοτέρων από 60 ατόμων που έριξαν φως στα αίτια μιας πυρκαγιάς που το υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη επιχείρησαν να υποβαθμίσουν γνωρίζοντας προφανώς την εμπλοκή των υπηρεσιών τους στην υπόθεση της ρευματοκλοπής που κρυβόταν κάτω από το πούσι των Μυκηνών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πόρισμα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από γειτονικό λόφο.

Βαρύτατες είναι όμως και οι ευθύνες του Δήμου Άργους, που όχι μόνο ανεχόταν το γεγονός της ρευματοκλοπής από τη γεώτρησή του αλλά επιπλέον αδειοδοτούσε τις καντίνες οι οποίες όφειλαν να έχουν δικές τους γεννήτριες ώστε να λειτουργούν νόμιμα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.

Το πόρισμα των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που έχει στα χέρια του πλέον ο εισαγγελέας αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των δικαστικών ερευνών για την αναζήτηση ευθυνών όσον αφορά την πυρκαγιά που έθεσε σε κίνδυνο έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπως και να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ανενεργού πυροπροστασίας των Μυκηνών, που έχει ουσιαστικά παγώσει από το 2006, καθώς το έργο «Συντήρηση – στερέωση – ανάδειξη των μνημείων της ακρόπολης των Μυκηνών και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου», που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με σχετική απόφαση στην 13 /18.04.2006 Πράξη, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Πηγή: avgi.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…