"Μπουρλότο" στη ΝΔ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη: "Τζάμπα μαγκιές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη"

Εν μέσω πολιτικής καταιγίδας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ΝΔ η οποία μετά την εσωστρέφεια στην οποία περιήλθε από την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καλείται να αντιμετωπίσει την έντονη κριτική που ασκείται πια ανοικτά από κορυφαία στελέχη της.

58b839601dc52434358b4591

Είναι γεγονός πως εδώ και καιρό στα πηγαδάκια του Μοσχάτου συζητώνται εντόνως οι διαφωνίες στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ηγεσία του κόμματος και κυρίως με τις επιλογές και τη ρητορική του αντιπροέδου Άδωνη Γεωργιάδη. Εκείνο ωστόσο που προβληματίζει εντονότερα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κριτική που άσκησε σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκες» όσους δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που πρόκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. 

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κληθείς συγκεκριμένα να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ δεν μπορεί να παράσχει καμία συναίνεση στην Οικονομία, χαρακτήρισε την άρνηση του κόμματός του ως «στάση εκ του ασφαλούς» με δεδομένο, όπως είπε, ότι η συμπολίτευση διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει τα μέτρα. Επισήμανε παράλληλα ότι στα θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση υπάρχει πεδίο συναίνεσης αφού «ούτως ή άλλως θα ασκηθεί μία πολιτική φτώχειας». 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπενθύμισε ταυτόχρονα πως όταν ήταν εκείνος πρόεδρος της ΝΔ και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε πλειοψηφία και ήταν ορατός ο κίνδυνος ενός Grexit σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έλεγε «ναι» στη συμφωνία. «Τώρα είναι τζάμπα μαγκιά να λες όχι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η στάση του έχει δικαιωθεί. «Είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση διότι ο Τσίπρας δεν είχε πλειοψηφία, στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Ενώ τώρα εκ του ασφαλούς κάνεις τον μάγκα και λες δεν τα ψηφίζω» ήταν η ακριβής φράση του.

Θύμισε δε ότι η απόφαση ελήφθη τότε ομόφωνα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως εισηγητής στη Βουλή για λογαριασμό του κόμματός του ήταν ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άσκησε παράλληλα κριτική και για την εσωκομματική διαχείριση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε «εγώ όταν ήμουν στην ΟΝΝΕΔ ή στη ΝΔ είχα σαν στόχο να ανοίξω το κόμμα» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η παρακαταθήκη του κόμματος από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή». 

Ο Βορίδης «ερμηνεύει» Μεϊμαράκη

Σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο από την τοποθέτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή θέση», σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αμφισβήτησε τη στρατηγική του κόμματος, ενώ επεσήμανε ότι μοναδική λύση για τη χώρα, είναι οι εκλογές.

«Το μείζον είναι ότι η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης.

Ο Μάκης Βορίδης απάντησε σχετικά με τις διαρροές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στη δική του διαφωνία με την υπερψήφιση των μέτρων το 2015.

Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει για την υπερψήφιση των μέτρων το 2015, ενώ υπογράμμισε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν.

«Η μόνη λύση είναι οι εκλογές και αυτό ζητάμε», τόνισε και πρόσθεσε πως η αξιολόγηση δεν κλείνει «όχι γιατί ζητάμε εκλογές, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν την κλείνει».

Έκανε επίσης λόγο για «απελπισία» του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας του ότι επιχείρησε να εμφανίσει πως η Ν.Δ. βρίσκεται σε εσωκομματική σύγκρουση.

Προσπαθεί να τα «μαζέψει» η ΝΔ

Ενδεικτικό της αναταραχής στην οποία βρίσκεται η ΝΔ μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της είναι το γεγονός πως συνεκλήθη, το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης. Έτσι, λίγες ώρες μετά η ΝΔ διέρρευσε μέσω στελεχών της ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν αναφερόταν στις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την συμφωνία, αλλά και ότι «κακώς ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο».

Πηγές της ΝΔ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν συγκεκριμένα ότι «ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μας ενημέρωσε, πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του». 

Για την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος είχε γράψει από νωρίς το koutipandoras.gr αναφέροντας επί λέξει πως το πιθανότερο, είναι πως η Πειραιώς θα ισχυριστεί ότι η αποστροφή Μεϊμαράκη περί «τζάμπα μαγκιάς» δεν αφορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος δήλωσε πως διαφωνούσε με την υπερψήφιση της συμφωνίας του 2015. 

Ωστόσο και παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβαθμίσει το ζήτημα, η αλήθεια είναι πως ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετήθηκε μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επί συγκεκριμένης ερώτησης για το κατά πόσον είναι εκτός λογικής η τακτική Μητσοτάκη αναφορικά με την επικείμενη συμφωνία. 

Σε κάθε περίπτωση στο Μοσχάτο εμφανίζονται εκνευρισμένοι, αφού η περίπτωση Μεϊμαράκη έρχεται να προστεθεί στις πολλές μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης ηγείται της παράταξης. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε αυστηρό τηλεφώνημα από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος του ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να περιορίσει κατά το δυνατόν τον Άδωνη Γεωργιάδη. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και εξόργισε τον κ. Καραμανλή δεν ήταν άλλη από την αναδημοσίευση ενός άρθρου από πλευράς Γεωργιάδη το οποίο ενέπλεκε τον ίδιο καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σενάρια συνεργασίας με την κυβέρνηση για την έξοδο από την ευρωζώνη. Κι όλα αυτά ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά νέο αφήγημα απέναντι στην κυβέρνηση αναφορικά με τη διαπραγμάτευση αφού τα σενάρια περί επικείμενης καταστροφής της Οικονομίας φαίνεται να καταρρέουν.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…