Μπουρκίνα Φάσο: Διάλυση του Κοινοβουλίου και μεταβατική κυβέρνηση υπό το βάρος των διαδηλώσεων

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης…

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για 12 μήνες, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού εναντίον του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

«Ένα μεταβατικό όργανο θα συγκροτηθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα. Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη αναμένεται να γίνει σε λιγότερους από 12 μήνες», είπε ο στρατηγός Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ένας αξιωματικός στη συνέντευξη Τύπου, το μεταβατικό όργανο θα αναλάβει τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες για το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε όλη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας «από τις 19:00 μέχρι τις 06:00 για την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, είχε κηρύξει στη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στις βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.

Οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο ξεσηκώθηκαν εναντίον του καθεστώτος του Κομπαορέ, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί η αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο να παραταθεί η θητεία του προέδρου Κομπαορέ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Κοινοβούλιο και έκαναν έφοδο στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ επεισόδια συγκλόνισαν εκτός από την πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού και επαρχιακές πόλεις.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, οι βουλευτές ακύρωσαν την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος, ενώ η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον του πλήθους που πολιορκούσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα ένας άνδρας να χάσει τη ζωή του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν περισσότερους νεκρούς από τις ταραχές.